De ce ”te îngrași” la menstruație

Nutriție & Stil de Viață
5 minute
15 martie 2021
Mădălina Gănescu

Starea de spirit, nivelul de energie, concentrarea, somnul și chiar tipul de alimente pe care le consumăm sunt influențate de hormoni. De câte ori nu ți s-a întâmplat, în perioada menstruală, să simți cum ”o forță pe care nu o poți controla te ademenește” să iei decizii care îți pot sabota stilul de viață? Ei bine, pentru aceste momente există o explicație, iar totul se pare că are de-a face cu ciclul lunar.

Pe parcursul circlului menstrual, organismul manifestă fluctuații naturale ale hormonilor. Acestea îți influențează starea generală, emoțiile, pofta de viață, energia și apetitul pentru anumite categorii de alimente. Urmărește semnele și preferințele pe care le ai în perioada ciclului lunar pentru a putea prezice acțiunile pe care le-ai putea face în următoarele luni din viața ta. Astfel, poți planifica din timp ce și cum să faci pentru a nu mai pierde de sub control lucrurile.

Cele 3 tipuri de hormoni care te țin în echilibru la menstruație

În funcție de perioada ciclului menstrual, hormonii te pot determina să iei anumite decizii. Spre exemplu, dacă ești la ovulație, te simți mai sexy, mai încrezătoare, mai sigură pe tine, ai o piele mai fină, mai luminoasă și parcă totul strălucește în jurul tău. Acest lucru se datorează creșterii nivelului de estrogen. De altfel, estrogenul este un hormon care contribuie la buna funcționare a digestiei. Acesta stimulează contracțiile intestinale și susține peristaltismul, astfel încât să nu experimentezi constipația și balonarea.

Progesteronul, pe de altă parte, relaxează mușchii netezi și încetinește motilitatea intestinală. Astfel că, în săptămâna de dinaintea menstruației, când progesteronul este la apogeu, intestinele se relaxează, iar astfel creează senzația de balonare sau tensiune în abdomen. În aceste zile, unele femei pot chiar să experimenteze constipația. Tot nivelurile de estrogen și progesteron pot provoca sindromul colonului iritabil, astfel explicându-se durerile foarte mari din timpul ciclului menstrual, care sunt acutizate din cauza durerilor intestinale.

Prostaglandinele, pe de altă parte pot crea scaune moi în perioada menstruală. Așa că, în funcție de ce tip de scaun ai când ești la menstruație, poți urmări inclusiv nivelul de hormoni. Dacă ai scaune regulate, estrogenul este ridicat, dacă ești constipată, progesteronul este mai mare decât estrogenul. Dacă ai scaune moi, estrogenul și prostraglandinele sunt mai mari decât progesteronul.

Observă schimbările care au loc în patru zone cheie ale fazei ciclului lunar:

  • – Dispoziția și starea mentală
  • – Somnul, concentrarea și creativitatea
  • – Alimentația și activitatea fizică
  • – Relațiile și activitatea sexuală

În acest articol, ne vom opri exclusiv asupra ”Alimentației”. Asta pentru că, a devenit deja o tradiție pentru multe femei ca în timpul menstruației să aibă poftă de dulce sau poftă de sărat sau chiar să apeleze la alimente dulci-sărate care pot perturba tranzitul intestinal și digestia.

Există o explicație cât se poate de simplă pentru aceste momente ale lunii

Odată cu scăderea nivelului de estrogen scade nivelul serotoninei. Serotonina știm foarte bine că este neurotransmițătorul fericirii. Astfel că, starea ta de spirit este influențată negativ de această scădere și începi să poftești la ”alimentele de confort”.

Din păcate, scăderea glicemiei poate accentua acest fenomen. În plus, 75% dintre femei se pare că, în perioada ciclului menstrual renunță să desfășoare activitate fizică din cauza durerilor sau pur și simplu pentru că nu au chef. Așadar, ca urmare a consumului de alimente de confort într-o perioadă fără activitate fizică, multe femei riscă să ia în greutate într-o perioadă scurtă de timp.

De ce iei în greutate înainte și în timpul menstruației?

Să spunem că, timp de 5 zile, cât durează în medie ciclul menstrual, mănânci mai mult cu 500kcal decât într-o perioadă normală. De asemenea, timp de 5 zile nu faci antrenamente fizice prin care ai fi ars 300kcal/antrenament și nici nu mergi pe jos măcar o oră pe zi, în care arzi încă 250kcal. În 5 zile, acumulezi un surplus caloric de 5250kcal, care se traduc în 800gr – 1kg în plus pe cântar. Atenție, nu vorbim aici și despre acumulările care se fac în perioada menstruală pe fondul fluctuațiilor hormonale, care mai atrag după ele cel puțin 500 – 800gr în plus pe cântar. Așa se explică de ce, în perioada ciclului menstrual, ai pe cântar mai mult cu 1.5 – 1.8kg.

Contrar miturilor că la menstruație nu e bine să faci sport, specialiștii recomandă să nu renunți la rutina zilnică în ciclul lunar. Într-adevăr, un nivel crescut al prostaglandinelor ne fac mai sensibile la durere înainte de menstruație sau în primele 2 zile ale ciclului menstrual. Cu toate astea, o plimbare în natură sau câteva exerciții ușoare cu greutatea corporală, o sesiune de yoga sau una de Pilates, chiar reușesc să crească nivelul de serotonină și să scadă apetitul pentru alimentele de confort.

Ghid pentru alegerea unei cure de detoxificare

Wellness Coaching
5 minute
18 martie 2021