Ce îți spun hormonii despre corpul tău

Wellness Coaching
4 minute
15 martie 2021
Mădălina Gănescu

Ni se spune deseori că suntem ”hormonale”. Pentru unii acest aspect poate avea o conotație negativă, însă dacă știi să folosești semnalele hormonale în interesul tău, îți dai seama ce binecuvântare deții pentru sănătatea ta. Trebuie să știi că, dezechilibrele hormonale nu sunt întâmplătoare. De asemenea, că nu e nimic anormal cu tine, că nu ești disfuncțională, atunci când acestea se manifestă.

Într-o lume nebună și dezechilibrată, hormonii sunt busola care ne ține sănătoși. Prin urmare, înainte să te gândești cum să inhibi anumiți hormoni și să îi dezvolți artificial pe alții, descifrează ce îți spun hormonii despre corpul tău. Mai degrabă decât să îi aduci la tăcere, fă echipă cu hormonii tăi pentru a fi în echilibru cu tine însăți și în armonie cu propriul corp.

Dezechilibrele hormonale consideră-le drept primele semnale de avertizare ale unor pericole majore pentru sănătate. Dacă îți asculți la timp corpul și îi oferi tot ce are nevoie, nu va trebui să te îmbolnăvești niciodată. Ține cont că hormonii sunt în sinergie unii cu ceilalți, dar și cu celulele, țesuturile, sistemele și organele. Aceștia conectează diferite părți ale organismului, cum sunt creierul – ovarele – uterul.

Estimările specialiștilor arată că genele influențează bolile cronice în proporție de cel mult 15%. Prin urmare, diferența de 85% este reprezentată de expunerea la mediul înconjurător. Atunci când spunem ”mediu înconjurător”, ne referim pe de o parte la toxine precum insecticide, pesticide, ierbicide, particule de metale grele, etc., pe de altă parte la alimentație, sistemul inerent de detoxificare, nivelul inflamației din organism, nivelul de deteriorare celulară, sănătatea microbiomului, stresul mental și emoțional, etc.

Hormonii oferă feedback în timp real cu privire la modul în care te afectează toți acești factori de mediu (interni și externi). Atunci când experimentezi afecțiuni ale pielii, căderea părului, cicluri menstruale neregulate, un proces digestiv îngreunat sau blocat, nu te odihnești corespunzător, nu ai apetit sexual sau întâmpini probleme cu fertilitatea, ține cont de faptul că acestea toate sunt semnale că ecosistemele interioare și exterioare îți pun piedici în menținerea sănătății.

Nu ai nevoie de un diagnostic de boală pentru a lua măsuri

Folosește o coală de hârtie și un pix și notează toate simptomele pe care le experimentezi, dintre cele care îți creează disconfort și pentru care cei din jur te-ar numi ”hormonală”.

Învață să îți înțelegi corpul, să lucrezi cu hormonii tăi, nu împotriva lor, iar astfel vei fi în plină armonie cu tine însăți și cu cei din jur. Din păcate, una din trei femei se luptă cu o problemă hormonală. Frecvența cu care acestea sunt împinse să apeleze la medicamente și intervenții chirurgicale pentru probleme ce pot fi rezolvate prin simple schimbări în dietă, tehnici holistice de susținere, medicamente naturiste, nutrimente și plante medicinale, este foarte mare.

Analizate la timp, simptomele pe care le au femeile în urma dezechilibrelor hormonale pot intra în remisie doar prin simpla schimbare a unor obiceiuri toxice moștenite sau dezvoltate cu unele sănătoase. Dacă ți-ai făcut investigațiile hormonale și vrei să lucrezi prin alimentație și obiceiuri sănătoase pentru a te reechilibra, programează o evaluare nutrițională, o ședință de consiliere nutrițională sau o ședință de coaching. Învață care sunt elementele de care să ții cont pentru a te reechilibra hormonal și fă echipă cu propriul corp pentru sănătate.

De ce faci dermatită seboreică și cum te vindeci

Frumusețe & Modă
6 minute
19 octombrie 2022

Importanța mic-dejunului

YouTube
0 minute
3 martie 2021