Aminoacizii – Acțiunea lor și în ce surse alimentare îi găsim

Nutriție & Stil de Viață
3 minute
18 martie 2021
Mădălina Gănescu

În constituția proteinelor intră 20 de aminoacizi. Dintre aceștia, 8 sunt indispensabili pentru organismul uman: lizina, triptofanul, treonina, metionina, leucina, izoleucina, valina și fenilalanina. Aminoacizii parțial esențiali sunt arginina și histidina. Aminoacizii neesențiali sunt reprezentați de glicocol sau glicină, serină, alanină, acid aspartic, acid glutamic, prolină, hidroxiprolină, cisteină, acid hidroxiglutamic și glutamină.

Valina – influențează celulele sanguine și o găsim în pește, soia, brânză de vaci și vegetale.

Leucina – ajută la controlul emoțiilor și o găsim în orez brun, nuci, fasole, grâu întreg, susan, brânză de vaci.

Izoleucina – susține controlul nervos și poate fi găsită în pește, pui, ou sau migdale.

Lizina – este un real protector împotriva herpesului, susține festilitatea și capacitatea de concentrare. Pentru a aduce lizina în corp, consumă brânză, lapte, ouă, pește, carne, soia sau drojdie de bere.

Histidina – are rol antiinflamator, antialergic, antistres și crește libidoul. Pentru histidină consumă pește, grâu și secară.

Triptofan – este un aminoacid care relaxează, sintetizează serotonina, atenuează migrenele și combate alcoolismul. Brânza de vaci, peștele, laptele, curcanul, bananele, curmalele și alunele sunt doar câteva surse de triptofan.

Fenilalanina – reduce apetitul, îmbunătățește memoria, atenuează depresia, este un anestezic natural care favorizează endorfinele. Pentru fenilalanină ai nevoie să consumi alimente precum carne, brânză de vaci, lapte smântânit, migdale, nuci, semințe de dovleac, susan.

Metionina – susține funcțiile hepatică și nervoasă, scade colesterolul, edemele și tumorile. Pentru acest aminoacid, consumă pește, lactate sau cereale integrale.

Treonina – susține funcția hormonală și energetică. De asemenea, este necesară în metabolismul proteic.  Treonina se găsește în fructe de mare, pește, susan, linte, brânză de vaci.

Arginina – este necesară în spermatogeneză, imunitate, tonifiere musculară și metabolizarea lipidelor din depozite. Arginina o găsești în nuci, floricele de porumb, roșcove, orez brun, stafide, floarea-soarelui, susan.

Glutamina – este aminoacidul care crește performanța creierului, inteligența, controlul alcoolismului, schizofreniei, senilității, oboseala, depresia, ipotența și ulcerul. Pentru a aduce glutamina în corp, trebuie să consumi alimente proteice complete (ouă, carne, pește, lapte) sau se impune suplimentare.

Tirozina – susține glanda tiroidă, hipofiza, glandele suprarenale. Aceasta combate depresia și anxietatea și crește apetitul sexual. La fel ca în cazul glutaminei, o găsești în proteinele complete sau o poți aduce în corp prin suplimentare cu aminoacizi.

Adenozina – este un aminoacid necesar în sistemul circulator.

Cisteina – este un protector față de radicalii liberi din tutun, alcool, metale grele sau raze X. Pentru acest tip de aminoacid, consumă surse proteice complete, animale și vegetale sau suplimentează.

GABA (acidul gamma-aminobutiric) – ajută în controlul gândirii și îl putem lua din germeni ale semințelor unor plante, verdețuri și fructe, embrionul de orez, soia, grâu, roșii și boabe de fasole.

Uracil, adenina – necesari în ARN și ADN.

Ornitina – ajută la formarea țesutului muscular și crește efectele argininei.

Zahărul și îndulcitorii, aceeași otravă!

Nutriție & Stil de Viață
5 minute
31 august 2022

De ce să-mi monitorizez somnul?

Wellness Coaching
7 minute
24 august 2022