Autofagia – Cum scapi de proteinele defecte din celule

Wellness Coaching
4 minute
18 martie 2021
Mădălina Gănescu

Oboseala a pus străpânire pe viața ta? Proiectele personale și profesionale reprezintă mai degrabă o povară decât o plăcere? Nu reușești să te odihnești suficient și indiferent câte pauze ai lua, te simți tot obosit? Poate ar fi momentul să îți îndrepți atenția către gunoiul celular.

Vitalitatea scăzută înseamnă că ceva stânjenește activitățile mitocodriilor celulare. Astfel că, pentru a restabili sănătatea celulelor și pentru a reveni la energia debordantă de altă dată, este necesar să scăpăm de gunoiul celular. Cum putem face asta, decât prin detoxificare intracelulară.

“Dacă acest gunoi nu este îndepărtat, celulele nu vor mai funcționa bine. Poți încerca să fii activ, dar vei constata că îți este greu. Dacă celulele cerebrale conțin o mare cantitate de gunoi, se poate ajunge la instalarea demenței și a bolii Alzheimer sau se poate declanșa un accident vascular cerebral.” – Dr. Hiromi Shinya

Gunoiul celular și cum se formează el:

Gunoiul celular îmbătrânește celulele și slăbește sistemul imunitar. Astfel, ajungem să fim mult mai predispuși la boli infecțioase sau la cancer. Gunoiul din celule nu este nimic altceva decât ”proteine defecte, inutile”, după cum explică Hiromi Shinya în cartea sa ”Factorul microbian”.

Proteinele sunt dizolvate în aminoacizi în intestinul subțire. De acolo, acestea se transformă în proteine noi în celule. Însă, acest proces aduce cu sine și dezavantaje, întrucât sintetizarea noilor proteine poate produce o mare cantitate de gunoi sub formă de proteine defecte.

Proteinele reziduale sunt rezultatul unei alimentații zilnice formată preponderent din carne, lapte de vacă și produse lactate. Întrucât organismul nu face față să curățe aceste materiale reziduale, ele ajung să ne înbolnăvească.

La fel cum la nivelul tranzitului intestinal putem suferi constipație, dacă gunoiul celular nu este eliminat corespunzător, acesta produce constipație celulară. La rândul ei, constipația celulară deteriorează metabolismul și produce un fenomen precoce de îmbătrânire.

Autofagia – uzina de reciclare intracelulară a organismului:

Autofagia reprezintă consumarea propriilor țesuturi de către un organism supus înfometării. Când este confruntat cu posibilitatea înfometării, corpul uman activează autofagia. Nutrimentele din alimentele pe care le consumăm zilnic sunt absorbite în intestine și transportate de celulele roșii de sânge în tot corpul. Când supunem organismul unei situații de înfometare, fluxul de nutrimente de la intestine prin sânge la cele 60 de trilioane de celule încetează.

Dacă te alimentezi de trei ori pe zi și mai ai și două gustări între mese, îți asiguri necesarul de calorii (energie) pentru activitățile zilnice. În acest caz, autofagia nu poate funcționa în mod adecvat, iar o cantitate de gunoi tot mai mare se aculumează în interiorul lor.

Autofagie înseamnă să nu ingerezi nimic pentru o perioadă determinată de timp. Medicul Yoshinori Ohsumi a luat Premiul Nobel pentru medicină în 2016 pentru descoperirile sale în domeniul autofagiei.

Postul mic Shinya

Reciclarea proteinelor este o activitate pe care fiecare dintre noi o putem realiza în mod controlat în fiecare zi. Spre exemplu, doctorul gastroenterolog Hiromi Shinya propune o metodă de autofagie pe care oricine o poate practica cu scopul de a scăpa de proteinele defecte sau reziduale.

Practica se numește ”Postul mic Shinya” și presupune ”înfometarea” sau repausul alimentar în intervalul 18:00pm (cel târziu ora 19:00pm) – 12:00pm (a 2-a zi). Acesta spune că, dacă nu mănânci nimic de la ora 18:00pm până a 2-a zi dimineața la ora 08:00am – 09:00am, când consumi un măr, apoi nu mai mănânci nimic până la masa de prânz, ai 17 ore de înfometare controlată a celulelor.

Secretul, spune Shinya este ”cum mâncăm”, nu ”să nu mâncăm”. Desigur, este foate important ca practica înformetării celulelor reziduale să o desfășurăm în cadrul unui regim alimentar controlat. Recomandarea este să apelezi la un medic sau un nutriționist, dacă te știi cu probleme de sănătate și ai în vedere aurofagia ca metodă terapeutică.

Autofagia, starea simulată de înfometare propusă de mai mulți specialiști, cunoscută și drept fasting sau intermittent fasting are scopul de a activa enzimele de revitalizare și de a induce detoxificarea intracelulară.

Foto de Henry Be pe Unsplash

Avortul spontan s-a produs în 2 zile

Mădălina & Guests
15 minute
10 noiembrie 2022