Fii puternic ca Popeye – Mănâncă spanac

YouTube
5 minute
11 aprilie 2022
Mădălina Gănescu

Spanacul este o legumă frunzoasă pe care o putem încadra negreșit la superaliment. Este hrănitoare, conține doar 22kcal per 100gr de produs, conține foarte puține grăsimi, însă este extrem de bogat în vitamine și minerale.

Spanacul nu crește masa musculară cum vedeam la Popeye Marinarul, însă, da, întărește sistemul imunitar dacă este consumat în cantități de la 50 la 100gr pe zi. O porție de 100gr de spanac pe zi asigură 2 treimi din necesarul de vitamina A. Dacă îți faci o omletă cu spanac la mic-dejun, spre exemplu, beneficiezi de tot necesarul de vitamina A pentru o zi. De asemenea, din 100gr de spanac iei jumătate din necesarul de vitamina C, aproape un sfert din necesarul de magneziu și peste un sfert din necesarul de fier.

Spanacul poate fi consumat crud, congelat, gătit sau sub formă de suc proaspăt

Prin congelare se pierde vitamina C, iar crud beneficiezi de toate proprietățile lui. Dacă îți place spanacul în suc sau smoothie, consumă jumătate de pahar pe zi, înainte de prânz sau înainte de cină.

Spanacul este ideal pentru persoanele care au probleme cu anemia. Acesta conține o proporție mai mare de fier decât ce găsim în carne. Desigur, pentru absorbția fierului din spanac e important să consumi și vitamina C, însă beneficiul suprem este că spanacul are atât fier, cât și vitamina C.

Consumul regulat de spanac inhibă absorbția colesterolului și a acizilor biliari, prin urmare ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge.

Spanacul este zarzavatul ideal pentru femeile însărcinate

Acesta este bogat în acid folic sau folați, care previne anumite malformații ale fătului, pe lângă acțiunea sa antianemică.

Nu în ultimul rând, spanacul susține vederea. Este foarte bogat în luteină și zeaxantină, doi carotenoizi care previn pierderea vederii cauzată de degenerescența maculei, cel mai sensibil punct al retinei. Spanacul este chiar mai eficient decât morcovul pentru astfel de afecțiuni.

Spanacul este bogat chiar și în fibre solubile, ceea ce va întări inclusiv sănătatea mediului intestinal în care se află 75% din sistemul nostru imunitar. Pentru cei cu probleme circulatorii, consumul de spanac este ideal pentru că aduce aportul de vitamina K1 esențială pentru coagularea sângelui. Dacă stăm și la soare câte 20 – 30 de minute pe zi, vitamina K va ajuta vitamina D să se absoarbă cât mai bine în corp.

Vitamina K s-a demonstrat în ultimii ani că este foarte importantă pentru sănătatea oaselor. Împreună cu vitamina D, vitamina K ajută la creșterea densității osoase și influențează pozitiv echilibrul de calciu în organism. Un studiu pblicat în American Journal of Clinical Nutrition a descoperit că un deficit de vitamina K este asociat cu o creștere a riscului de fracturi de șold la femeile de vârstă mijlocie.

În cantități ceva mai mici, dar deloc de neglijat, spanacul conține și calciu, magneziu, vitaminele B6, B9 și E.

Consumă spanac pentru a susține sănătatea ochilor, pentru a preveni cancerul și pentru a ține sub control tensiunea arterială

Desigur, nu trebuie să exagerezi și să consumi mai mult de cantitatea recomandată de 100gr pe zi, dacă vrei să nu experimentezi la un moment dat pietre la rinichi sau coagulare a sângelui. Deși, ca să te confrunți cu oricare dintre cele două ar trebui să mănânci câteva sute de grame de spanac pe zi, ceea ce ce nu cred că vei tolera să ingerezi.

Pentru sănătatea părului, mănâncă spanac. Vitamina A din spanac este un compus din retinoizi, care sunt populari în tratamentele anti-îmbătrânire ale pielii. În plus, vitamina C poate ajuta la menținerea aspectului tânăr al pielii și ajută la vindecarea rănilor. Este necesar un aport adecvat de vitamina C, pe care spanacul îl poate oferi, pentru formarea și întreținerea colagenului, care oferă structură pielii și părului.

Nivelurile ridicate de clorofilă ale spanacului pot avea efecte anticancer și anticancerigene. O lucrare cu privire la dieta anticancer publicată în Nutrition Journal a explicat că acest lucru se datorează clorofilei care ajută la legarea hidrocarburilor, aflatoxinelor și altor molecule hidrofobe care pot fi asociate cu cancerul, spre a le elimina.

Unele studii au notat posibile efecte anticancerigene în rândul bolilor de prostată, de sân și cancerelor de prostată. Un studiu publicat în Journal of Nutrition a analizat 15 tipuri de carotenoide pentru a vedea dacă acestea combat celulele canceroase și a constatat că numai neoxantina din spanac și fucoxantina din algele brune sunt semnificativ eficiente.

Atenție, totuși! Dacă nu consumați spanac în general, nu începeți dintr-o dată să aduceți în alimentație cantități mari, mai ales dacă sunteți sub tratament cu warfarină. De ținut cont este și faptul că spanacul este expus la nivele mari de pesticide, așa încât dacă nu ai o sursă de încredere de unde să-l procuri, ai grijă să nu te expui mai mult decât trebuie la pesticide și să influențezi negativ sistemele gastrointestinal și limfatic.

Cine ești TU cu adevărat?

Mădălina & Guests
7 minute
12 decembrie 2022