Pâinea care nu îngrașă

Nutriție & Stil de Viață
5 minute
24 august 2022
Mădălina Gănescu

Primesc deseori întrebarea ”care este pâinea care nu îngrașă?” sau ”care sunt pastele care nu îngrașă” sau ”care este înghețata care nu îngrașă”. Răspunsul corect este ”Orice pâine consumată în exces, îngrașă. Orice pâine consumată ponderat, 50 – 100 gr pe zi, nu îngrașă”! Dacă găsești o pâine care nu are kilocalorii, ceea ce este imposibil, atunci poți spune că deții pâinea care nu îngrașă sau pâinea care slăbește.

Pentru a nu te îngrășa când mănânci pâine sau orice alt aliment, trebuie să te asiguri că nu ești în surplus caloric sau de grăsimi, în special. În funcție de tipul de pâine consumat, 100gr pot avea de la 230 la 500, chiar 600 kcal. Însă, secretul nu este să alegi pâinea cu cele mai puține calorii, ci pe aceea care conține cele mai multe fibre complexe. Atât timp cât pâinea pe care o consumi conține foarte multe fibre, chiar dacă la calcului caloric fibrele conțin calorii, acestea vor fi complet eliminate prin scaun.

În plus, fibrele ajută la curățarea tranzitului intestinal, susțin echilibrul de zahăr în sânge și țin la distanță riscul de rezistență la insulină. Cu ajutorul fibrelor, glucidele se digeră mai lent, iar tractul digestiv are tot timpul necesar să își desfășoare activitatea în tihnă.

Într-o zi este esențial să știi câtă pâine să consumi

Cantitatea de pâine pe care o poți mânca depinde de celelalte alimente pe care le-ai consumat la mic-dejun, prânz și cină. Spre exemplu, dacă ai avut la mic-dejun un terci cu ovăz, iar la prânz ai consumat 50gr de paste integrale cu legume, recomandat este la cină să alegi o masă ușoară, bogată proteic, de preferat cu leguminoase și legume. Dacă, în schimb, la mic-dejun ai mâncat o omletă cu ciuperci și legume, fără pâine, iar la prânz sau cină ai consumat un budha bowl, poți să consumi fără probleme încă o masă la care să adaugi 50 – 75 gr de pâine.

Important este, nu să renunți la anumite alimente, ci să alegi opțiunea lor sănătoasă

Când vine vorba de pâine, alege întotdeauna o variantă cu tărâțe, cu semințe, cu secară și maia în detrimentul pâinii albe. Din păcate, pâinea albă, nu conține deloc fibre, ceea ce grăbește procesul de digestie, lucru ce solicită destul de mult pancreasul și ficatul. Mai mult decât atât, pentru că nu conține fibre, compoziția pâinii albe se va lipi de pereții intestinelor, ceea ce va crea un mediu propice pentru bacterii nocive și paraziți și va duce, în timp, la sindromul de intestin permeabil sau la cel de colon iritabil.

De amidonul din pâinea albă poți ”profita” doar în cazul în care ai avut o toxiinfecție alimentară, ai diaree sau scaune moi și ai nevoie să îți reglezi tranzitul intestinal. Prăjește 2 – 3 felii de pâine, în acest caz, sau fierbe 50 – 80 gr de orez alb și, de ce nu, consumă 200 – 300 gr de cartofi fierți. În rest, dacă îți dorești să te menții la greutatea ideală și să fii sănătos, cel mult 100 gr de pâine integrală, cu secară și maia e cea mai bună alegere pe care o poți face.

Din când în când, organismul are nevoie de repaos de la lactate și gluten

Cum pâinea, în general, conține gluten, poți să alternezi pâinea integrală, cu secară, maia și semințe cu o pâine integrală cu semințe, fără gluten. Este suficient ca o dată la 2 – 3 luni de zile să iei câte 7 – 10 zile pauză de la gluten și lactoză pentru a permite microbiomului să se reechilibreze. Dacă ajuți cu un supliment probiotic în această perioadă, e cu atât mai bine.

Deși vei găsi pe internet tot felul de propuneri de pâine care nu îngrașă, nu uita că orice aliment care conține kilocalorii și este consumat în exces, îngrașă! Dacă îți cumperi o pâine integrală cu semințe de 500 gr și o mănânci în 2 – 3 zile, e la fel ca atunci când mănânci o pâine albă în 2 – 3 zile. Însă, dacă împarți respectiva pâine la 5 – 7 zile, cu siguranță nu vei fi în surplus caloric și nu te vei îngrășa.

Într-adevăr, pâinea bogată în fibre se digeră mai lent, iar toate fibrele în final vor fi eliminate din corp. Totuși, contează cantitatea de pâine cu fibre consumată. Dacă mănânci multă pâine, peste 100 gr pe zi și nu te hidratezi corespunzător, poți experimenta constipație sau stagnarea fibrelor în tractul digestiv. Astfel, în loc să te menții la greutatea ideală sau să slăbești, vei avea parte de efectul advers.

Să încheiem articolul într-o notă comică, ”pâinea care nu îngrașă este pâinea pe care o mănânci mai rar sau deloc.” Cu toate astea, nu trebuie să uiți că, o pâine de bună calitate, consumată ponderat, are multe beneficii pentru sănătate de care e bine să te folosești.

Ce îți spun hormonii despre corpul tău

Wellness Coaching
4 minute
15 martie 2021

Ce spune SALIVA despre sănătatea ta

Wellness Coaching
5 minute
24 august 2022