Când e cazul să divorțezi de cafea

Mama & Copilul
4 minute
31 august 2022
Mădălina Gănescu

Majoritatea clienților îmi spun ”renunț la orice, dar nu la cafea.” Aceștia completează și spun că preferă cafeaua în locul unui mic-dejun copios și că nu pot funcționa corespunzător, dacă nu beau porția de cafea în fiecare dimineață. Însă, ceea ce nu știu ei este că, dimineața ai nevoie de un boost de energie, nu de cafea. Iar acest boost de energie îl poți lua dintr-un mic-dejun sănătos, dintr-un smoothie proteic cu fructe antioxidante sau dintr-un fruct cu pulpa tare consumate într-un interval de cel mult o oră de la trezire.

Cafeaua, consumată neagră, fără îndulcitori sau lapte, are efect antioxidant

Însă, la fel de bine poți consuma 2 pătrățele de ciocolată neagră sau 100gr de fructe de pădure. Dezavantajele consumului de cafea sunt mult mai multe la număr decât avantajele. Pe primul loc aș numi deshidratarea, însă în rândurile ce urmează vei descoperi numeroase motive pentru care e cazul să divorțezi și tu de cafea.

Din păcate, majoritatea oamenilor, pentru a face cafeaua mai gustoasă, apelează la zahăr, frișcă sau lapte. Aceste combinații nu fac decât să perturbe echilibrul glicemiei, provocând rezistență la insulină și adăugând câte un strop de grăsimi nesănătoase în dieta zilnică.

De ce bem cafea? Pentru că avem nevoie de energie și s-a creat falsa impresie că ne putem lua energia necesară din cafea. Într-adevăr, pentru până la 2 ore poți simți un efect de energizare după ce ai băut cafea. Însă, dacă ești deshidratat, cafeaua deshidratează și mai mult, caz în care ajungi să experimentezi ”deshidratare celulară” care în final pune bazele unei inflamații cronice în organism. De aceea, dacă știi că nu poți să renunți nici în ruptul capului la cafea, asigură-te că bei cel puțin două pahare cu apă atunci când îți iei porția zilnică de cafea.

Cafeaua afectează nivelul de energie

În egală măsură, afectează starea de spirit și hormonii. Pe fondul consumului de cafea putem experimenta anxietate, nervozitate și o creștere a nivelului glicemiei la o oră sau două după consum. Nu mai spunem despre starea de surescitare pe care o putem experimenta noaptea, când încercăm să dormim.

Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition arată că nivelul de cofeină care se găsește în mod obișnuit în câteva căni de cafea poate crește riscul dezvoltării unor afecțiuni hormonale.

Din păcate, în cazul femeilor de rasă caucaziană, cum sunt și româncele, cafeaua poate cauza scăderea nivelului de estrogen. Pe măsură ce nivelul principalului hormon feminin estrogen scade, pot apărea probleme de fertilitate, neregularități ale ciclului menstrual, tulburări de somn, cum de altfel, cu timpul poate fi afectată sănătatea oaselor.

Aportul de cafea poate crea carențe de calciu

Carențele de calciu și de alte nutrimente pot apărea atunci când consumi cafea. Prin urmare, ovulația și fertilitatea pot fi afectate. Desigur, o ceașcă de 100ml de cafea pe zi nu va avea un impact major asupra procesului de reproducere. Însă, cofeina poate provoca creșterea nivelului hormonilor de stres și al glicemiei și poate induce rezistența la insulină.

În primele luni de sarcină, recomandat este să nu consumi mai mult de 100mg de cafea pe zi, pentru a evita riscul de avort spontan.

De câte ori nu ți s-a întâmplat la menstruație să experimentezi crampe severe?

Din păcate, puține studii au analizat legătura dintre durerile menstruale și cafea. Totuși, dacă e să corelezi efectul diuretic și laxativ al cafelei cu crampele clasice din menstruație, îți poți da seama că una o influențează pe celaltă în mod negativ. Așa că, dacă nu vrei să divorțezi de cafea, măcar ia-ți liber de la ea când ești la menstruație.

După un an jumătate fără cafea, te pot asigura că energia o poți lua dintr-o mulțime de alimente sănătoase pe care le poți consuma la mic-dejun sau la gustări. Esențial este să ai trei mese principale pe zi și două gustări din fructe proaspete, fructe uscate, nuci și semințe, iar asfel vei avea un management al zahărului în sânge mult mai bun. Bea apă măcar 40ml per kg corp pe zi și vei vedea că nu vei mai simți nevoia niciodată să bei cafea.

Atacurile de panică, anxietatea și despresia

Nutriție & Stil de Viață
10 minute
7 martie 2023