3 reguli de aur care te întineresc

Frumusețe & Modă
7 minute
19 octombrie 2022
Mădălina Gănescu

Nu îți vând aici soluții miraculoase care pot remedia ceea ce ai stricat în zeci de ani de obiceiuri toxice moștenite sau dezvoltate. Vreau doar să îți prezint 3 reguli de aur care încetinesc procesul de oxidare al organismului. Oxidarea este, de fapt, îmbătrânirea pe care fiecare dintre noi o experimentăm, indiferent că ne place sau nu. Pentru că îmbătrânirea este inevitabilă, putem măcar să îmbătrânim frumos. Iar ca acest lucru să fie posibil, există 3 reguli de aur de la care e bine să nu ne abatem:

3. Dormi suficient și inteligent

Somnul este cea mai puternică ”armă” pe care o poți îndrepta împotriva îmbătrânirii. Desigur, unii pot funcționa pe baza convingerii limitative ”o viață am și nu vreau să o dorm”, în vreme ce persoanele care își doresc sănătate până la finalul vieții și să îmbătrânească frumos, înțeleg că pentru a menține celulele tinere, somnul de calitate este indispensabil.

Organismul uman are un ciclu de refacere pentru fiecare organ în parte. Prin urmare, asigură-te că dormi când trebuie și oferi corpului tău intervalul de 7 – 8 ore de somn pe noapte. Orele de noapte pierdute nu le mai recuperezi niciodată. Din păcate, persoanele care lucrează în tură de noapte sau care pur și simplu dorm ziua, iar noaptea întreprind diferite activități, ajung să experimenteze, pe măsură ce îmbătrânesc (alert) boli ale vezicii biliare, ficatului, pancreasului, intestinelor și rinichilor, respectiv vezicii urinare și nu numai.

Nu de puține ori, între persoanele care nu dorm în intervalul 22:00 – 07:00 veți întâlni afecțiuni medicale precum: ficat gras, dischinezie biliară, sindromul colonului iritabil, pietre sau nisip la rinichi și infecții urinare. Orice afecțiune medicală, fie ea cronică, autoimună sau paleativă înseamnă doar că organismul experimentează un nivel accelerat de oxidare (îmbătrânire). Acest lucru slăbește cele 4 sisteme esențiale pe care ar trebui să le protejăm cu sfințenie, dacă vrem să fim sănătoși: Gastrointestinal, Hormonal/Endocrin, Imunitar și cel de Detoxificare. Despre acestea găsești mai multe pe site, dacă dai o căutare.

Somnul este cel mai bun prieten al celor 4 sisteme care ne țin în viață.

Așa încât, dormi suficient și asigură-ți un somn de calitate. Mergi la somn între orele 21:00 – 23:00 și trezește-te între 05:00 – 07:00. Dacă nu, în funcție de anotimp, poți aplica o regulă veche, dar smart: mergi la somn cel târziu după o oră și jumătate de când a apus soarele și trezește-te la răsărit. Nu te lăsa amăgit de miturile potrivit cărora e suficient să ai câte un pui de somn în mijlocul zilei, dacă nu ai dormit suficient noaptea. Regula se aplică doar în cazuri excepționale, nicidecum atunci când ți-ai privat corpul de somn ani la rândul.

Ai nevoie de somn REM și somn Adânc pentru a permite minții și musculaturii să se refacă. Țesuturile se refac și cresc doar în somn, iar detoxificarea se face tot în somn. Așa încât, nu te mira dacă ai dureri musculare și osose de care nu mai scapi, experimentezi afecțiuni ale pielii, căderea părului, probleme de vedere sau de auz. Cel mai probabil, nivelul de toxicitate este atât de mare încât te afectează la nivel celular, iar procesul natural de detoxificare este îngreunat.

2. Hidratează-te constant, suficient și corect

Faptul că bei 2 litri de apă sau mai mult pe zi nu înseamnă că te hidratezi. Un corp hidratat corect nu experimentează simptome de deshidratare celulară. Mai exact, dacă te-ai hidrata corect, semnele de oxidare (îmbătrânire) nu ar fi atât de evidente, timpuriu.

Să te hidratezi corect înseamnă să consumi zilnic cel puțin 2 – 3 fructe (până în 500gr pe zi). De asemenea, e necesar să consumi 50 – 100gr de salate verzi în fiecare zi (baby spinach, rucola, valeriană, kale, bok choi, spanac, pătrunjel, mărar, busuioc, coriandru, etc.). La toate acestea, asigură-te că mănânci la fiecare masă cel puțin 300gr de legume (de la legume bogate în apă precum dovlecelul, zucchini, castravetele până la dovleac, cartofi dulci, roșii, vinete, conopidă, broccoli, etc.).

Apa pe care o bei în fiecare zi este doar lichid purtător. Adică, o bei pentru a spăla tractul digestiv și sistemul circulator. Însă, dacă vrei să hrănești corpul și să îl hidratezi la nivel celular, ai nevoie de fructe, legume și salate, bogate în enzime, vitamine și minerale. Atunci când vine vorba de apă, bea 6 – 8 pahare de 30 0ml pe zi (sau 40 ml/kg corp pe zi dacă ești supraponderal/obez). Apa se bea doar între mese, niciodată înainte și după masă, mai devreme cu 40 de minute și niciodată în timpul mesei. Desigur, dacă în timpul mesei simți că ai nevoie de 2 guri de apă să ajuți la înghițire, poți bea, însă nicidecum nu bea un pahar întreg cu apă la masă.

E un mit că te saturi mai repede să mănânci, dacă bei apă la masă. Nu faci decât să diluezi sucul gastric și să încetinești procesul de digestie, ceea ce duce la digerarea incompletă a alimentelor, la afectarea mucoasei gastrice și la o absorbție defectuoasă a nutrimentelor. Bea apă între mese, la interval de 40 de minute până la 2 ore de fiecare masă, iar în timpul meselor mănâncă alimente bogate în apă, enzime, vitamine și minerale, alături de alimente bogate în proteine și grăsimi de bună calitate.

Atunci când beai apă sau orice alt lichid alcoolic sau nonalcoolic în timp ce mănânci, accelerezi procesul de oxidare (îmbătrânire). Atenție, apa se bea de când te trezești până la orele 19:00 – 20:00. După acest interval orar este indicat să dai răgaz organelor să se odihnească și să nu le mai stresezi nici cu mâncare, nici cu apă. Dacă bei apă în cantități semnificative pe timpul nopții, există un dezechilibru în organism, poate chiar o simptomatologie de diabet zaharat în fază încipientă.

1. Mergi pe jos în fiecare zi

Activitatea fizică, dar mai ales mersul în pas alert ajută la o mai bună oxigenare la nivel celular. Pentru a evita oxidarea (îmbătrânirea), fii cât mai activ. Dacă nu ai timp să îți faci o rutină de mers la sală sau de alergat în parc, renunță măcar la mersul cu mașina la școală, birou sau cumpărături (cu excepția cazurilor în care ai greutăți mari de cărat). Mergi pe jos între 3 – 10 km pe zi, în pas alert și folosește cu încredere un tracker pentru monitorizarea pașilor. Fie îți setezi un itinerariu a cărei distanță o știi deja și estimezi distanța parcursă zilnic, fie optezi pentru un tracker care să îți numere pașii și să îți măsoare cu exactitate distanța.

Mersul pe jos te ajută inclusiv să ai claritate mentală, să te concentrezi mai bine și să iei decizii sănătoase în fiecare zi. Mai mult decât atât, activitatea fizică în timpul zilei îți asigură un somn de calitate în timpul nopții. Atunci când nu ai timp să mergi pe jos sau vremea nu te ajută prea mult, deschide fereastra, dă drumul la muzică și dansează 30 – 60 de minute. Întotdeauna există soluții pentru a rămâne activ, trebuie doar să planifici.

Desigur, poți apela inclusiv la terapii de rejuvenare (întinerire) însă atât timp cât nu tratezi cauza, efectele nu pot fi pe măsura așteptărilor. Este esențial să îți susții corpul atât de la exterior la interior, cât și de la interior la exterior.

De ce faci dermatită seboreică și cum te vindeci

Frumusețe & Modă
6 minute
19 octombrie 2022

Pericolul din spatele băuturilor răcoritoare

Mama & Copilul
2 minute
31 august 2022