De ce faci dermatită seboreică și cum te vindeci

Frumusețe & Modă
6 minute
19 octombrie 2022
Mădălina Gănescu

Dermatita seboreică este cel mai des întâlnit diagnostic la persoanele care au scalpul și fața foarte uscate și roșiatice. Din punct de vedere medical, medicii recomandă de cele mai multe ori un tratament extern pe bază de șampoane care reduc mătreața și au în compoziție diferite substanțe de curățare și substanțe complementare. Unii medici recomandă, poate și o suplimentare cu vitaminele A, B, C și E, iar prea puțini fac recomandări nutriționale sau trimiteri către specialiști în nutriție.

În foarte multe cazuri, medicii dermatologi prescriu tratamente cu retinol sau alte substanțe care nu sunt neapărat necesare și pot face mai mult rău decât bine.

Ca Terapeut de Terapii Complementare și Tehnician Nutriționist, am ajuns la concluzia că mătreața și scalpul uscat, cunoscute sub diagnosticul medical de ”dermatită seboreică” nu sunt nimic altceva decât o urmare a unui deficit de vitamine, minerale, acizi grași esențiali și aminoacizi esențiali.

Ce îți spune corpul tău când ai dermatită seboreică

Dacă este să privesc din punct de vedere holistic, dermatita seboreică transmite mesajul că ”te judeci prea mult”, ”ești nemulțumit de imaginea ta în ochii celorlalți”, ”nu suporți să fii văzut, analizat și judecat de ceilalți”, ”simți nevoia să ții la distanță anumite persoane sau situații generând un conflict de devalorizare”, ”nu te consideri suficient de bun”, ”nu ai încredere în propriile puteri”, ”îți este teamă că poți eșua”, ”încerci să devii altcineva pentru a fi pe placul cuiva”, ”ești o fire dominatoare”, ”nu știi să fii flexibil”, ”te afli într-o situație în care îți este teamă să nu-ți strici imaginea în ochii celorlalți”.

Soluția pentru a te vindeca este să ai mai multă încredere în tine, să te apreciezi mai mult, să te iubești, să nu îți mai spui ție însuți cuvinte grele care nu te definesc cu adevărat, să nu îți mai fie teamă de eșec, să îți dai voie să fii vulnerabil.

Ce trebuie să faci din punct de vedere nutrițional

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să adopți o alimentație alcalină și să te hidratezi cu 40 ml per kg corp pe zi. Apoi, asigură-te că urmezi un plan alimentar corespunzător pentru a inactiva Candida Albicans din organism și pentru a te elibera de paraziții intestinali. Poți face o analiză de laborator pentru Candida și paraziți sau poți opta pentru o scanare Zyto Balance, să afli ce dezechilibre există în corpul tău.

De cele mai multe ori, Candida Albicans și paraziții intestinali necesită ceva mai mult decât o alimentație corespunzătoare pentru a te elibera de ele. Există protocoale naturale pe care le poți adopta, dacă vrei să rezolvi provocarea în cel mult 2 luni de zile, iar dacă vrei să tratezi în timp, fără suplimente naturale, atunci procesul poate dura și 6 – 12 luni de zile.

Asigură-te că în alimentația ta se găsesc fructe, legume, nuci și semințe, salate verzi și alimente fermentate (probiotice naturale care să restabilească flora intestinală). Reechilibrează flora intestinală cu ajutorul alimentației, dar și cu un probiotic natural pe care să îl iei zilnic. Consumă suficient pește gras sau un supliment de ulei de pește pentru Omega 3. Acizii grași esențiali sunt indispensabili pentru o piele sănătoasă, iar din păcate majoritatea oamenilor prezintă deficit de acizi grași esențiali.

Consumă alimente bogate în vitaminele A, B, C și E. Poți opta inclusiv pentru suplimente naturale, însă e mult mai bine dacă organismul tău își ia vitaminele dintr-o alimentație sănătoasă și echilibrată. Vitaminele sunt sintetizate mult mai bine în corp atunci când sunt obținute din hrana zilnică. De multe ori, luate din suplimente alimentare, fie naturale sau de sinteză, nu pot fi folosite corespunzător de corp și sunt eliminate prin urină și scaun.

Asigură-ți necesarul zilnic de aminoacizi esențiali

Sunt 8 la număr, iar fără aceștia sunt slabe șanse să restabilești echilibrul. Pentru refacerea țesuturilor avem nevoie de proteine de bună calitate (aminoacizi esențiali, în principal) și de somn de bună calitate. Prin urmare, dormi când și cât trebuie și consumă hrana care să-ți asigure aportul de aminoacizi esențiali. Când nu reușești, folosește cu încredere un supliment alimentar natural.

După ce te-ai ocupat de interior și te asiguri că ai o rutină zilnică alimentară de cel puțin 3 luni de zile, de preferat pe viață (obiceiurile sănătoase e recomandat să le păstrăm cu noi pe viață), formează-ți o rutină zilnică de îngrijire a pielii. Pentru păr folosește un șampon fără parfum, parabeni și alte substanțe periculoase. Un șampon pe bază de apă termală pentru scalp gras este cea mai inspirată alegere. Folosește un balsam de păr în aceeași linie cu șamponul sau mai degrabă fă-ți un ulei de păr cu Rozmarin și Arbore de ceai pe care să îl folosești de pe scalp până la vârful firelor de păr. Poți chiar să pui ulei esențial de Rozmarin și Arbore de Ceai în șampon și să lași să acționeze 3 – 5 minute înainte de clătire.

Nu în ultimul rând, evaluează starea de sănătate a ficatului

Mare parte dintre vitaminele esențiale sunt sintetizate la nivelul ficatului. Atunci când știi că flora intestinală este echilibrată și urmezi toate recomandările primite anterior, dar dermatita seboreică încă îți dă bătăi de cap, e posibil să ai nevoie de o terapie de detoxificare a ficatului. Când ai nevoie de îndrumarea unui specialist, apelează cu încredere la ajutor. Programează o Evaluare Nutrițională și haide să afli de ce are nevoie corpul tău pentru a reveni în echilibru.

Care este necesarul nutritiv pentru un adult

Nutriție & Stil de Viață
7 minute
15 martie 2021

Boala Hashimoto sau hipotiroidism

YouTube
4 minute
19 aprilie 2022