Tu îți știi greutatea ideală reală?

Nutriție & Stil de Viață
5 minute
30 noiembrie 2022
Mădălina Gănescu

Peste o treime dintre clienții care apelează la serviciile mele de Nutriție & Stil de Viață nu au nevoie să slăbească. În ultimul an de zile mi-au trecut pragul, atât în cabinet, cât și online multe persoane care aveau, într-adevăr un surplus de 5 – 7 kg, dar la nivel mental. Din păcate, convingerile limitative moștenite, dezvoltate sau impuse de societate deformează incredibil percepția asupra corpului ideal.

Din punct de vedere nutrițional, greutatea ideală se stabilește în funcție de înălțime, vârstă, greutate. Mai există, desigur, greutatea ideală mentală. Acea greutate la care ”ne simțim confortabil” când o vedem afișată pe cântar. ”La greutatea de 50 – 52 kg mă simt eu cel mai bine, cel mai în formă” este, poate, cea mai des întâlnită afirmație din partea clientelor.

Dragilor, nu toate persoanele au nevoie să slăbească pe cântar

Corpul uman are o greutate ideală la care este în echilibru. Când vorbim despre echilibru ne referim la planurile de sănătate: Mental, Emoțional, Fizic și Spiritual, pe de o parte, iar la Sistemul Gastrointestinal, Sistemul de Detoxificare, Sistemul Hormonal/Endocrin și Sistemul Imunitar, pe de altă parte. Una nu o exclude pe cealaltă și toate sunt co-nec-ta-te. Dacă vrei să fii în echilibru și să te simți cu adevărat ”cel mai bine, cel mai în formă”, echilibrează planurile amintite anterior, atât individual, cât și împreună.

Corpul tău știe mai bine decât oricine care îi este greutatea ideală, care este greutatea care creează confort pe toate planurile. Prin urmare, ascultă-l și învață să nu te mai supui stresului mental, impunându-ți o greutate pe cântar care destabilizează toate planurile de sănătate.

Întreabă-te:

Cu ce mă ajută dacă afișează cântarul 50 – 52 kg, dacă sunt în deficit de masă musculară?
Cu ce mă ajută dacă afișează cântarul 50 – 52 kg, dacă sunt în surplus de grăsime?
Cu ce mă ajută dacă afișează cântarul 50 – 52 kg, dacă dezvolt o boală autoimună (hipertiroidie, hipotiroidie, diabet, etc.)?

Orice eliberare de kilograme în plus supune corpul unui stres. Prin urmare, pentru a te elibera de 5 – 7 kg pe cântar trebuie să te stresezi mental, emoțional și fizic. Orice formă de stres va duce în dezechilibru planurile: Gastrointestinal, Hormonal/Endocrin, Detoxifiere și Imunitar. Prin urmare, în loc să îți faci un bine, îți faci tot mai mult rău.

Decât să te gândești cum să slăbești pe cântar, mai bine analizezi redistribuirea masei musculare versus grăsime în corp

Nu ai nevoie să slăbești, ai nevoie să dezvolți masă musculară și să arzi grăsimea. Pentru asta, un program de activitate fizică te va ajuta extrem de mult. Ai nevoie de un plan alimentar în deficit caloric din grăsimi și carbohidrați, cu respectarea necesarului de proteine (animale și vegetale), de hidratare și somn de bună calitate, desigur cu un program de antrenamente (forță) de 5 – 6 ori pe săptămână câte 25 – 40 minute.

Slăbirea doar pe cântar înseamnă pierderea masei musculare, deshidratare, epuizare. Înseamnă frustrare că nu poți mânca ce îți place, când îți place. Înseamnă un corp cu piele flască, mușchi atrofiați, piele palidă, neirigată corespunzător. Poți să cântărești 57 kg, dar să încapi sexy în mărimile XS – S. Cum, de altfel, poți să cântărești 52 kg și să ai nevoie de mărimea M. Totul depinde de distribuția grăsimii versus mușchi la nivelul întreg corpului.

Concentrează-te pe raportul mușchi versus grăsime

Folosește un cântar care îți poate emite un raport al compoziției corporale. Urmărește să ai masa musculară între 42 – 45 kg, iar grăsimea să fie sub 20% (la un corp cu 160 cm înălțime și 55 kg). Dacă ai anumite zone ale corpului cu un raport mai mare de grăsime, concentrează-te să arzi acea grăsime prin deficit caloric din grăsime și exerciții fizice de forță pe zonele respective. Grăsimea se topește prin deficit, mușchii se dezvoltă prin activitate fizică și somn, cu o alimentație echilibrată în proteină.

În loc să te deprimi că ai 55 kg pe cântar, urmărește să ai un raport de masă musculară cât mai mare, comparat cu cel de grăsime. Măsoară-te în circumferințe și monitorizează-te periodic, de preferat săptămânal. Urmărește cum se așază hainele pe tine, dacă există zone în care iese în evidență apectul de coajă de portocală și lucrează cu perseverență pe compoziția corporală.

Aleg să aplic planuri alimentare personalizate prin care clienții să slăbească sănătos și să nu piardă din masa musculară, în locul acelor planuri care te deshidratează și prin care slăbești uneori și 8 – 10 kg pe lună. Recomandat este să te eliberezi de 5 kg pe lună, însă e la fel de bine dacă te eliberezi de 3 kg pe lună. Încurajez mișcarea fizică de 5 ori pe săptămână, somnul 7 – 8 ore pe noapte în intervalul 22:30 – 07:00 și hidratarea cu apă de bună calitate.

Dacă ai nevoie de o Evaluare Nutrițională și un Plan Alimentar Personalizat, scrie-mi pe email la madalina@cashewal.ro sau completează formularul de pe site.

Photo by Fuu J on Unsplash

Autofagia – Cum scapi de proteinele defecte din celule

Wellness Coaching
4 minute
18 martie 2021