Secunda ASTA este viața ta

Wellness Coaching
7 minute
15 februarie 2023
Mădălina Gănescu

Poetul persan Hafiz spunea: ”Locul în care te afli acum, Dumnezeu l-a încercuit pe hartă pentru tine”. De aceea, indiferent unde te afli acum când citești aceste rânduri, fii sigur că ești exact la momentul din viață în care conexiunea cu sinele tău suprem și cu valorile tale cele mai înalte este cea mai puternică. Totul se întâmplă exact atunci când e vremea.

În freamătul aglomerării de perfecțiune din social media, uneori poți avea impresia că nu produci suficient financiar, că ai putea să călătorești mai mult, că n-ar fi o idee rea să mai urmezi o facultate, că schimbarea garderobei sau a parfumului ar fi de bun augur, iar lista poate continua. În realitate, ACUM, în această secundă din viața ta, ai tot ce ai nevoie, ești tot ce trebuie să fii.

Destinația pe care o ai de atins este doar momentul PREZENT, nimic altceva decât ACUM. Restul, sunt zgomote de fond care nu îți permit să înțelegi în inima ta, cu mintea limpede că, de fapt, în acest prezent deții TOTUL. Mai exact, tot ceea ce are nevoie sinele tău suprem la acest moment al evoluției tale, în drumul spre îndeplinirea misiunii pe care o ai în această viață.

Învață să prețuiești simplitatea și frumusețea fiecărui moment

Oprește-te în acest moment din citit, închide ochii și ascultă. Ascultă cu inima și mintea limpede ce are să îți transmită prezentul. Ce auzi, ce simți, ce gânduri îți trec prin minte? Lasă-le să curgă, observă-le și apoi deschide ochii și înțelege că deși încă din pântecul mamei ai învățat să auzi, rareori îți dai voie să asculți, să simți.

Nu este suficient să auzim! Este important să observăm, să trăim, să simțim. Orice zgomot, orice sunet, rezonează cu o emoție care se manifestă în corpul tău, atât conștient, cât mai ales inconștient. Cu cât ai mintea mai limpede și îți dai voie să asculți, cu atât poți înțelege mai bine ce anume îți influențează pozitiv sau negativ viață. Învață să te cunoști și să cunoști tot ce te înconjoară: oameni, animale, obiecte care transmit diferite sunete și vibrații energetice. Fiecare contribuie la cine ești aici și acum. Cu cât îți dai voie să interacționezi cu ce este în jurul tău la nivel de inimă, cu mintea limpede, cu atât devii mai înțelept, mai liber și mai fericit cu tot ce ai ACUM.

Te gândești că dacă îți cumperi o casă mai mare, vei fi mai fericit?

Înseamnă că trăiești în viitor și te conectezi la A AVEA și nu la A FI. Înseamnă că, de fapt, îți dorești mai mult spațiu, nu neapărat o casă, un loc pe care să îl numești cu iubire ACASĂ. Fericirea nu constă în cât de mare este locuința pe care o deții, ci în experiența de a fi acasă. Când intri în casa ta, indiferent cât de mică sau mare este, să te învăluie liniștea, recunoștința, iubirea, bucuria. Când mergi acasă, trăiești vindecare pentru că știi, aici și acum, că ai tot ce ai nevoie. Când ești acasă și te gândești că vrei o casă mai mare, trăiești degradare, pentru că te conectezi doar la viitor și nu mai reușești să te bucuri de ce ai aici și acum.

Nu înseamnă că dacă ai o casă mai mare, nu ești cu adevărat fericit. Cum de altfel nu înseamnă că este greșit să îți dorești o casă mai mare doar pentru că vrei să ai parte de mai mult confort și intimitate pentru sine și pentru cuplul din care faci parte. Totul este să recunoști de ce vrei, concret casa mai mare, care este golul pe care casa îl va umple în viața ta. Fericirea și împlinirea se manifestă în suflet. Iar ca să îți dai seama dacă îți dorești cu adevărat o casă mai mare sau maschezi un gol imens emoțional, întreabă-te și imaginează-ți: „Dacă aș fi singur, în acest moment, în casa mare pe care mi-o doresc, cum m-aș simți?”

Dacă răspunsul este trist, singur, neajutorat, abandonat, înseamnă că cel mai probabil nu de o casă mai mare ai nevoie. Dacă răspunsul este fericit, împlinit, satisfăcut, fără a mai avea nevoie de nimic altceva, înseamnă că cel mai probabil trebuie să sapi mai adânc în suflet să îți dai voie să afli ceea ce îți lipsește cu adevărat.

Să spunem că te-ai căsătorit și împreună cu partenerul de viață ai adus pe lume un copil minunat, sănătos. Însă, deja a trecut de vârsta de un an de zile, merge singur, chiar trage de linguriță să mănânce singur și cere să fie independent. Conexiunea cu partenerul a fost tot mai rară, atât la nivel emoțional, mental, cât și spiritual, să nu mai spunem de fizic. De unde, recomandarea specialiștilor de a avea relații intime este de cel puțin 3 ori pe săptămână, abia dacă reușiți să vă mai întâlniți profund de 3 ori pe lună sau chiar o dată pe lună.

Ce crezi, ai nevoie de o casă mai mare, să îi faci o cameră copilului, să stea separat? Sau crezi că ai nevoie de mai multă apropiere cu partenerul, de o reconectare pe toate planurile? Când copilul vă invadează spațiul personal (de regulă cam toată casa), crezi că într-o casă mai mare nu ar face același lucru? Ce te gândești că ai de făcut, de fapt, pentru a relua legăturile cu persoana iubită?

O casă mai mare, pe lângă toate beneficiile pe care le are, vine la pachet și cu multe dezavantaje. Așa încât, înainte să decizi că aveți nevoie de o casă mai mare, trece în revistă 30 de dezavantaje și 30 de avantaje pentru a cumpăra o casă mai mare. Apoi, după ce ai calibrat percepțiile, mai vezi dacă într-adevăr casa este problema. Acest exercițiu îl poți aplica pe orice situație din viața ta, pe orice moment în care simți că ”ai nevoie de mai mult sau de altceva ca să fii fericit.”

De-a lungul vieții am cunoscut foarte multe familii numeroase, care trăiau în una sau două camere, câte 6, 8 sau chiar 13 persoane. Și, culmea, în aceste cămine, în aceste locuri numite acasă, atât de puternică era legătura între partenerii de cuplu, dar și între părinți și copii, încât li se citea fericirea pe chip în fiecare moment, chiar dacă din exterior aș fi spus: ”sărmanii, stau 13 într-un apartament cu 2 camere, cum se descurcă ei acolo”.

Acum înțeleg că, sărman este cel care nu știe să trăiască prezentul, cel care nu înțelege că AICI și ACUM este viața. În timpul în care alegem să fugim după mai mult, mai bine, mai bogat, uităm să trăim cu iubire și recunoștință tot ce suntem. De aici izvorăște nefericirea, tristețea și toate celelalte emoții cu vibrații energetice joase, care ne îmbolnăvesc. La final, te las cu o provocare: Acordă-ți 15 minute și scrie pe hârtie sau în telefon 5 lucruri pentru care ești recunoscător/recunoscătoare ACUM. Repetă zilnic acest exercițiu, iar cu fiecare zi ce trece, adaugă și mai multă recunoștință la ceea ce ești și trăiești în viață.

BOALA nu se moștenește genetic

Wellness Coaching
5 minute
16 februarie 2023

Nu-ți mai număra macronutrienții și caloriile

Wellness Coaching
9 minute
17 august 2022