Atacurile de panică, anxietatea și despresia

Nutriție & Stil de Viață
10 minute
7 martie 2023
Mădălina Gănescu

Atacurile de panică, axietatea și depresia își au rădăcina în nivelul de inflamație la care au ajuns intestinele noastre. Convingerile, valorile, obiceiurile și credințele limitative ne-au determinat să ne conturăm un tipar după care să trăim inflamatoriu. Astfel, am ajuns să avem o înclinație mai mare către alimentele acide sau, culmea, spre cele prea alcaline. În final, acest lucru duce la nimic altceva decât la destabilizarea microbiomului din intestinul subțire și intestinul gros.

Desigur, putem discuta despre cauzele spirituale și emoționale ale bolilor. Însă, în final, aceste cauze duc tot la ceea ce punem sau nu punem în farfurie. Nemulțumirile pe care le avem în familie, în cuplu, la muncă sau la școală se traduc la final în ceea ce punem în farfurie, în cum ne hrănim corpul în viața de zi cu zi. Prin urmare, dacă în relația de cuplu lipsesc zahărul și sarea, nu e de mirare că amestecăm dulcele cu săratul la aceeași masă. Astfel, înțelegem de ce o gustare sărată este urmată de o gustare dulce, ceea ce poate declanșa fie o durere de stomac, fie o senzație de greață și prea-plin sau constipație.

Ajungem la atacuri de panică, anxietate și despresie când vrem să fugim de responsabilitate și nu știm cum altfel să spunem NU

Atunci când s-a umplut paharul la muncă, în loc să spunem ”gata, nu mai preiau sarcini suplimentare, e suficient, de aici încolo nu se trece”, acceptăm încă un proiect, încă un client, încă o ședință. Dacă am spune GATA, fără să simțim rușine sau vină, lucrurile s-ar rezolva pe loc și nu am mai ajunge să declanșăm o cascadă de nemulțumiri care duc la inflamație.

Însă, cei mai mulți dintre noi aleg să nu spun NU, GATA, E SUFICIENT, EU ATÂT POT ȘI VREAU. Astfel, dintr-un stres acut, trec într-un stres cronic și intră într-o buclă fără sfârșit. Pentru că nu spun NU la timp, oamenii dezvoltă emoții precum: furie, ură, resentimente, dezgust, rușine și vină. Toate aceste emoții sunt atât față de propria persoană, cât și față de cei din jur. Cu cât trăirile se adâncesc, cu atât crește apetitul pentru alimente dulci alternate cu sărate, pentru alimente moi și grase sau pentru cafea.

Aceste alimente nu fac decât să crească nivelul de aciditate din corp, să destabilizeze microbiomul (flora intestinală, cultura de bacterii bune din intestine care ne ajută să trăim, să ne hrănim). Pe fondul inflamației dezvoltăm simptome, boli cronice sau autoimune și în final chiar cancere. Este suficient să te alimentezi acid pentru o perioadă de un an de zile pentru a declanșa un simptom de anxietate sau atac de panică. Ajung 3 ani de zile să declansezi o boală cum este depresia. Ai nevoie de vreo 10 ani să declansezi demență, alzheimer, miastenia gravis, scleroză multiplă. În doar 20 de ani pui bazele unui tip de cancer.

Totul se întâmplă pentru că nu ai spus la timp NU, GATA!

Nu ai spus NU părinților care te-au controlat și ți-au impus un anumit stil de viață, o anumită creștere, anumite valori. Nu ai spus NU colegilor care te-au atras în anturaje toxice. Nu ai spus NU șefilor care te-au angajat pe un post în care activezi cât pentru 3 oameni, deși ești plătit pentru un singur om. Nu ai spus NU partenerului dependent de tutun și alcool, de femei sau jocuri de noroc. Nu ai spus NU prietenelor care se lamentează, își plâng de milă, se flagelează. Nu ai spus NU vampirilor energetici, oamenilor care ți-au presărat toată viața nesiguranță, neîncredere, îndoială pe seama propriilor lor convingeri și limitări.

Când vorbim despre atacuri de panică, anxietate și depresie, corpul îți spune: ”IA ATITUDINE, PREIA CONTROLUL ASUPRA VIEȚII TALE!”

Anxietatea și atacurile de panică sunt primul pas prin care corpul îți vorbește. Deja când apare depresia și se instalează insomniile, calea pe care mergi, de altfel fără succes, este bătătorită de cel puțin 3 ani de zile. Rezolvarea nu este la ceilalți. Vina nu este la ceilalți. Ești unica/unicul responsabil de propria viață și ține doar de tine dacă vei lua medicamente toată viața sau recapeți controlul asupra deciziilor și acțiunilor tale. Cu cât alegi să fugi mai mult de tine, de realitatea în care trăiești, cu atât corpul se va adânci în atacuri de panică, anxietate, depresie.

Învață CINE EȘTI CU ADEVĂRAT

Devii anxios, depresiv și ai atacuri de panică doar atunci când nu știi CINE EȘTI. Atât timp cât îți cunoști menirea, îți știi valorile cele mai înalte, ai obiective clare care se aliniează la valorile tale cele mai înalte, ești aliniat cu sinele suprem și acționezi în favoarea valorilor tale, niciodată nu pierzi controlul. La atacuri de panică, anxietate și depresie, îți FUGE PĂMÂNTUL DE SUB PICIOARE.

Asta se întâmplă ori de câte ori lipsesc: informația, conștientizarea, acceptarea și acțiunea (diferită de cât ai făcut până când s-a instalat simptomul). Prin urmare, atunci când simți că te-ai împotmolit, nu mai găsești motivație în nimic și ți-e frică și să ieși din casă fără să ai pe cineva alături, este clar să ai pierdut conexiunea cu divinitatea, cu sinele tău suprem.

Vindecarea nu a fost, nu este și nu va fi niciodată în exterior

Vindecarea este în tine! În acțiunile tale, care trebuie să fie diferite de acțiunile pe care le-ai avut până acum. Vrei rezultate diferite, acționează diferit. Nu știi cum anume să faci asta, caută ajutorul, apelează la persoane calificate să te îndrume să găsești vindecare în tine. Încetează să mergi la tot felul de terapeuți pentru tehnici și mantre, pentru afirmații care nu își au rădăcina în sufletul tău. Apelează doar la acei terapeuți care știu ce înseamnă ”lucrul cu sinele”, care nu citesc de pe slidere și din cărți, ci te învață cum să ajungi la sinele tău suprem, la copilul interior traumatizat.

La baza fiecărei boli se află o traumă. Soluția este să ajungi la acea traumă, să o dizolvi, să înveți care sunt avantajele și dezavantajele ei și să îți reconstruieși tiparul, sănătos, puternic, plin de iubire de sine. Când vei schimba tiparul, vei avea și obiceiuri alimentare sănătoase. Când vei schimba tiparul, vei ști să îți asculți corpul, să auzi când îți cere apă și când mâncare, când vrea cu adevărat dulce, când sărat, când e dezgustat de ce îți faci sau ți se face, când ești epuizat(ă) de ”paraziții din viața ta” (intestinali sau în formă umană sau gânduri). Când vei schimba tiparul, vei sta aliniat(ă) exclusiv la valorile tale cele mai înalte, la sinele tău suprem și, mai presus de toate, vei învăța să spui NU!

Recunoaște când ai nevoie de ajutor

Ego-ul te aduce în situația în care să ai falsa percepție că ”deții controlul”, că ”te descurci singur(ă)”. În fond, te adâncești pe zi ce trece în traumă, în acea buclă fără sfârșit care te inflamează, care te determină să trăiești dezgustat, cu nevoia de a controla ceva ce te controlează. Pentru a recăpăta controlul asupra sinelui tău suprem, trebuie să înveți cum funcționează ego-ul.

Dacă citind aceste rânduri ți-a trecut prin minte: ”bine că le știi tu pe toate, așa e când vorbești din cărți”, ai un prim semn că ego-ul este la conducere. Sinele suprem nu judecă, nu etichetează, nu emite judecăți de valoare. În schimb, este deschis la informație, bună sau rea, o absoarbe, o procesează și o interiorizează în obiceiuri, valori, convingeri, percepții sănătoase, atunci când este momentul.

Nu este greșit să trăiești condus de ego

Dacă ești comod(ă) cu ideea că la un moment dat corpul fizic va ceda sub presiunea inflamației la care îl supui prin rigiditate și control, este în regulă. Destul de multe persoane au ales să se ascundă în spatele convingerii limitative de tipul: ”cu toții murim”, ”de ceva trebuie să murim odată”, ”trebuie și medicii să câștige o pâine” sau ”lasă teoria, dă-mi pastila, că vreau să scap de simptom”. Cine sunt eu să îți spun să nu faci la fel? Ești liber(ă) să alegi!

Tot ce te pot informa este că, din momentul în care am ales să îmbrățișez vulnerabilitate, să fiu fragilă, slabă, neajutorată și, mai presus de toate, am învățat să spun NU, m-am vindecat. M-am vindecat de atacuri de panică, anxietate, depresie, sindrom de colon iritabil, boala Hashimoto, insomnii, episoade alternate de diaree și contipație, reflux gastroesofagian, gastrită și hernie hiatală.

Când am înțeles că vindecarea e în mine, am început să citesc zeci de cărți despre cum funcționează corpurile: fizic, mental, emoțional și spiritual. Apoi, am urmat cursuri și specializări, să descopăr tehnici de lucru cu sinele, dar și să știu ce înseamnă un stil de viață sănătos. Am continuat să citesc foarte mult, să practic zilnic recunoștința, să mă conectez cu divinitatea și să am încredere în oamenii din jur și în mine.

Vindecarea mi-a adus nu numai un corp fizic sănătos

Vindecarea fizică a venit la pachet cu o nouă profesie, de Wellness Coach/Th. Nutriționist/Terapeut de terapii complementare. După o Facultate de Jurnalism, un masterat în Managementul Instituțiilor Mass-Media, o Școală de Televiziune și peste 12 ani de presă TV și online, am ajuns să lucrez lunar, 1 la 1 cu zeci de persoane care caută vindecarea în ei înșiși. Atunci când nimeni nu credea în parcursul pe care l-am ales, m-am autoîmputernicit, am crezut în mine, am început să lucrez pe corp fizic, pe traumele mentale și emoționale și în ceea ce privește legătura cu divinitatea. Astăzi, știu cine sunt, îmi cunosc foarte bine valorile și știu ce mă destabilizează atunci când mai sunt vizitată de limitări din trecut.

Te invit să îmi scrii prin formularul de jos din pagina de SERVICII DE WELLNESS COACHING și să programăm o primă sesiune online sau la cabinet. Urmărește-mă pe TikTok pentru LIVE-urile zilnice, Luni – Vineri de la 09:00 – 11:00 sau de la 17:00 – 19:00. Activează notificările pentru pagina mea de TikTok, să primești alertă ori de câte ori intru LIVE pentru a accesa cât mai multe informații dintre cele pe care le-am acumulat și le acumulez în parcursul meu de lucru cu sinele.

Importanța mic-dejunului

YouTube
0 minute
3 martie 2021

Ce spune SALIVA despre sănătatea ta

Wellness Coaching
5 minute
24 august 2022