Paraziții intestinali – Boala lui ”mi-e rușine să spun”

Nutriție & Stil de Viață
11 minute
7 august 2023
Mădălina Gănescu

Organizația Mondială a Sănătății informează că, ”din cele 50 de milioane de oameni care mor anual în lume, pentru peste 16 milioane cauza principală este reprezentată de BOLILE INFECȚIOASE și PARAZITARE.” În prezent, această clasă de boli reprezintă PRIMA CAUZĂ A MORTALITĂȚII DIN LUME. Infestările cu PARAZIȚI INTESTINALI ocupă locul 3 în lume la numărul de bolnavi existenți pe glob. Cu alte cuvinte, șansele ca și tu să fii una dintre persoanele expuse la paraziți de diferite forme sunt foarte mari, în special dacă deja prezinți simptome pentru boli cronice sau autoimune, ori cancer.

Dintre toate bolile și traumatismele, infestarea intestinală cu paraziți (numită și helmitiază) provoacă cele mai mari pierderi economice, potrivit Băncii Mondiale. Așa încât, este esențial ca fiecare în parte să se îngrijească preventiv de sine, printr-o educație sanitară și o igienă alimentară. În Europa, implicit și în România, 1 din 3 locuitori este infestat cu heminți. În unele cazuri infestarea are loc exclusiv în intestine, în vreme ce, în cazurile mai grave, paraziții migrează în sânge și în organe, iar acest lucru îl putem observa printr-o simplă analiză a simptomatologiei.

Întrucât, potrivit OMS, peste jumătate din populația lumii suferă de boli parazitare, protocoalele holistice de dehelmintizare sunt imperios necesare, atât în rândul adulților, cât și a copiilor. Atunci când decideți să urmați un program de deparazitare a organismului, foarte important este ca toți membrii familiei să fie implicați. Este important să ținem seamă de faptul că, atât timp cât vasul de toaletă este folosit de toți membrii familiei, la fel și tacâmurile, iar în unele situații chiar și prosoapele de bucătărie și/sau de baie, riscul de infestare cu larve de paraziți este tot mai crescut.

Boala lui ”mi-e rușine să spun”

Cele mai multe persoane se rușinează de sine atunci când este vorba să descrie simptomele pe care le manifestă. Această rușine îi duce chiar în situația în care să se adreseze foarte târziu medicului curant sau unui laborator de analize pentru a descoperi la timp cât de avansată este infestarea cu helminți.

La începutul anului 2023 a venit în cabinetul meu o doamnă a cărei paloare a pielii era gri. Nu mi-a fost dat niciodată să am în față o persoană la care să nu văd pic de roz în piele sau măcar galben. Toată pielea dumneaiei era gri. Printre afecțiunile despre care am discutat, pentru a susține împreună procesul de vindecare pe cale holistică, se numără și DEPRESIA.

Începând cu anul 2018 aceasta a început să acuze episoade cronice de depresie pe care nu le mai putea administra cu niciun tratament alopat sau cu psihoterapii. În urma evaluării pe care i-am făcut-o, am sesizat inflamație majoră pe sistemul cardiovascular și pe tractul digestiv, iar când am scanat corpul de paraziți, aceștia erau răspândiți peste tot.

Timp de 2 ore am întrebat-o în diferite forme pe clienta mea dacă și-a făcut vreodată o deparazitare a corpului sau dacă, cel puțin o dată a mers să verifice cât de infestată este de paraziți. Dânsa, surprinsă, a spus că ea credea că „doar copiii foarte mici fac viermișori, nu și adulții”. Știa că în copilărie a avut oxiuri, însă niciun medic nu i-a spus în nicio clipă să investigheze dacă este infectată cu paraziți.

Înainte să părăsească cabinetul m-a întrebat dacă poate să-mi arate o poză, să îi spun ce ar putea fi. În imaginea de pe telefon era un parazit intestinal de 10 – 12 cm lungime, care stătea pe fundul vasului de toaletă. I-am spus relaxată: ”pare să fie o tenie”, iar dânsa m-a întrebat ”ce este o tenie”. I-am spus: ”un vierme intestinal de mari dimensiuni care stă la baza foarte multor boli”.

În acel moment, clienta a început să tremure și să mă întrebe: ”avem noi așa ceva în corp?”. Zic, da! După care o întreb cine a eliminat acel vierme, iar ea mi-a spus: ”Eu, în 2018. Stăteam pe canapea și mă uitam la un film, iar la un moment dat am simțit că mă gâdilă ceva la fund. Am mers la baie, iar pentru că nu dispărea senzația când m-am șters cu hârtia igienică, am tras cu putere și am scos ceva ce eu am crezut că este mucus. L-am pus în toaletă, iar pentru că am fost surprinsă, i-am făcut și o poză, dar n-am știut niciodată că e vierme. Mi-a fost rușine să arăt chiar și fiicei mele ce am eliminat.”

Cu alte cuvinte, dragilor, clienta mea a stat timp de 5 ani sau mai mult cu paraziți intestinali în tractul digestiv și în sistemul circulator, până la nivelul la care a manifestat cea mai urâtă formă de depresie. I-a fost rușine să se adreseze cuiva, nici nu s-a documentat pe cont propriu, iar asta a costat-o starea de sănătate, bucuria, pofta de viață, energia.

Infestarea cu viermii parazitari (helminți) produce boli

Helminții sunt viermi parazitari, ce pot fi lați sau cilindrici. Parte dintre acești viermi au dobândit funcția de a trăi într-un corp gazdă, în alt organism viu. În prezent, sunt cunoscuți aproximativ 300 de tipuri de paraziți ai omului, însă nu toți sunt la fel de răspândiți. Durata de viață a limbricilor (ascarizi), spre exemplu, este de până la un an jumătate, în vreme ce, viermele lat (botriocefalul) poate trăi până la 25 de ani sau mai mult. Există tipuri de viermi lați care pot ajunge până la lungimi de 10 metri sau mai mult.

Paraziții intestinali (helminții) au o rată de fertilitate extrem de mare. Femela ascarid are capacitatea să depună până la 200.000 de ouă în 24 de ore. Uimitor, există în lume cazul unei femei în care au fost depistați 510 femele ascarid. Prin urmare, gândiți-vă dacă ar fi să înmulțiți 500 cu 200.000 cum se ajunge la 100 de milioane de ouă. Parte dintre ouăle paraziților sunt eliminate zilnic prin scaun. Însă, asta în contextul în care persoana are 2, chiar 3 scaune generoase pe zi.

În cazul persoanelor care nu ies zilnic la toaletă cu scaunul (nr. 2) sau, și mai rău, a persoanelor care sunt constipate și ies la toaletă doar o dată la 3, 5 sau 7 zile, numărul ouălor de paraziți intestinal este extrem de mare cu fiecare zi ce trece, în funcție de numărul de femele ascarid care își găsesc culcuș în corp.

Paraziții au organe de fixare

Paraziții intestinal prezintă organe de fixare, ca niște ventuze sau cârlige. Prin urmare, se pot fixa în diferite moduri. Se pot lipi ușor sau se pot atașa astfel încât, la locul de fixare, mucoasa intestinală începe să se erodeze. Nu este de mirare că, tot mai multe persoane acuză dureri intestinale după masă, constipație, diaree alternată cu diaree, sindrom de colon iritabil sau boala autoimună Crohn.

Foarte important! Există o serie de helminți, care nu se localizează în intestin, ci în ORGANE. Echinococul este parazitul care produce chistul hidatic hepatic, pe de o parte, însă la fel de bine se poate dezvolta în CREIERUL UMAN. Acesta stimulează apariția edemului cerebral, produce ischemie cerebrală, cu dezvoltarea ulterioară a atrofiei corticale.

Aviz persoanelor cu disfuncții ale vezicii biliare

Unii paraziți se adaptează nemaipomenit în căile biliare, încât blochează uneori în totalitate eliminarea bilei. Parte dintre pacienții cu disfuncții biliare ajung deseori în spirale de boli infecțioase cu diagnostic de HEPATITĂ sau la chirurgie cu suspiciune de LITIAZĂ BILIARĂ.

Mai există, de altfel, și schistosomele care se așază în venulele diferitelor organe, iar astfel provoacă hemoragii la nivelul acestora. Nu în ultimul rând, toxocarele ce se localizează în retină și pot provoca orbirea.

Paraziții se hrănesc cu substanțele nutritive din corpul gazdă

Paraziții de tipul celor care provoacă obstrucții duodenale sug sângele din capilarele intestinale. Pe măsură ce trăiesc mai mult în capilarele intestinale, acești paraziți pot provoca anemii grave – prin urmare consumă îndeosebi Zinc și Fier. Alți helminți consumă cantități importante din vitaminele B12, A și C. Nu mai spunem despre paraziții care iubesc Cuprul (esențial dacă ne dorim să nu îmbătrânim și să nu albim rapid), dar mai ales ZAHĂRUL.

Atunci când se manifestă o senzație accentuată de foame, semnul este clar că helminții asimilează rapid din glucoza (zaharurile) din corp și este imperios necesară o deparazitare.

Dacă vă gândiți că este mai ușor să luați vitamine și oligoelemente pentru a regla carențele, ei bine, țineți cont că, paraziții mănâncă fără probleme și din suplimente. Prin urmare, vă puteți întâlni cu situații în care, orice ați face, pare că nu reușiți să creșteți aportul de vitamine și minerale.

Paraziții dau reacții alegice foarte mari

Paraziții provoacă reacții toxico-alergice foarte mari, de lungă durată. Unii dintre aceștia au capacitatea să secrete anumite substanțe, numite toxicoide, care atunci când sunt absorbite în sânge, se răspândesc și afectează îndeosebi țesutul nervos și muscular. Chiar și după moartea lor, unii paraziți pot elimina substanțe otrăvitoare în corpul uman, ca urmare a distrugerii învelișului parazitului.

De aceea, NU ESTE SUFICIENT SĂ DISTRUGEM PARAZIȚII. Aceștia trebuie ELIMINAȚI din organism prin tratament natural. Infestarea cu paraziți nu se tratează alopat, ci cu ajutorul unor remedii naturale care să grăbească eliminarea paraziților din organism. Atunci când nu sunt eliminați la timp paraziții prin scaun (2 – 3 scaune, cel puțin, pe zi), larvele lor pot migra în organismul uman și poate lăsa urmări foarte grave.

Cum îți dai seama că ești infestat de paraziți

Există 2 faze ale infestării cu paraziți: FAZA ACUTĂ și FAZA CRONICĂ.

FAZA ACUTĂ – prezintă simptome precum febra, erupții, edeme, dureri ale încheieturilor, mărirea ganglionilor limfatici, apariția manifestărilor gastrointestinale, semne respiratorii, mărirea ficatului și a splinei. Uneori, organele sunt afectate grav și se manifestă miocardită, meningoencefalită, hepatită, etc.

În faza acută, se manifestă ALERGIA, iar gradul este dată de nivelul crescut al eozinofilelor din sângele periferic. Alte semne sunt: scăderea proteinelor totale din sânge, modificarea electroforezei (creșterea considerabilă a imunoglobulinelor, mai ales a celor de tip E).

FAZA CRONICĂ – Are loc mai ales atunci când numărul paraziților depășește un prag critic. Un semn grav de fază cronică este OCLUZIA INTESTINALĂ. Alte manifestări pe termen lung sunt: slăbiciunea, scăderea poftei de mâncare sau creșterea necontrolată a poftei de mâncare, scăderea în greutate sau creșterea necontrolată în greutate, anemia, febra ușoară, modificări ale scaunului, senzație de greutate subcostală (în partea dreaptă), intoleranță la anumite alimente, căderea părului, mâncărimi de piele (îmbolnăvirea pielii).

Astenia, anemia, stările imonodeficitare, apariția bolilor infecțioase și virale, dar și apariția bolilor autoimune, cronice sau cancerelor, indică infectare cronică cu paraziți.

Cei mai des întâlniți helminți (paraziți)

Paraziți cilindrici (nematodele): oxiuri (oxiuriaza), toxocara (toxocaroza), anchilostoma (anchilostomiaza), ascarizii (ascaridioza).

Paraziții lați (cestodele): tenia boului (teniază bovină), tenia porcului (teniază porcină), botriocefalul (botricefaloză), echinococul (echinococoză – hidatidoza).

Deparazitarea la fiecare 6 luni de zile

Pentru a te asigura că paraziții nu-ți vor mai folosi organismul neinvitați, recomandarea este ca regulată, cel puțin o dată la 6 luni de zile, să urmezi un program complet de deparazitare. Desigur, este foarte important să pregătești corpul pentru deparazitare cu 30 de zile înainte, urmând o igienă alimentară. Asta înseamnă să știi concret ce trebuie și ce nu trebuie să mănânci și să bei.

Pentru asta, în perioada 23 – 24 septembrie 2023 organizez un WORKSHOP de 2 zile (16 ore) la care te poți înscrie pentru a învăța cât mai multe lucruri despre sănătatea holistică, pentru tine și familia ta. Scrie-mi pe WhatsApp la +40784302040 dacă dorești să te înscrii, să te trec pe lista de așteptare (locurile sunt limitate). În cadrul celor 2 zile înveți tot ce te interesează despre igiena alimentară, despre curățarea corpului de paraziți intestinali, candida albicans și metale grele, iar apoi vei ști pe cont propriu ce ai de făcut pentru a preveni apariția bolilor acute, cronice, autoimune și cancerelor.

Pericolul din spatele băuturilor răcoritoare

Mama & Copilul
2 minute
31 august 2022

Paraziții intestinali – Boala lui ”mi-e rușine să s...

Nutriție & Stil de Viață
11 minute
7 august 2023