Remedii sigure care te scapă de constipația cronică

Nutriție & Stil de Viață
12 minute
4 ianuarie 2024
Mădălina Gănescu

Din peste 500 de clienți care au lucrat cu mine în 2023 pentru afecțiuni acute, autoimune, cronice sau cancere, 400 au avut constipație cronică. Unii dintre ei au avut constipație mai ușoară, în sensul în care ieșeau zilnic la toaletă, dar fragmentat sau incomplet. În vreme ce, alții au avut constipație și nu au defecat câte 5, 7 sau chiar 14 zile (într-un caz extrem). Majoritatea dintre ei foloseau cafea, ceaiuri, fibre în exces sau alimente care să provoace ieșitul la toaletă. Chiar și așa, rezultatele întârziau să apară, în schimb, boli cronice, autoimune sau chiar cancere sau instalat.

Ce este constipația de fapt? De ce apare ea, ce îi creează un mediu propice de manifestare și cum te vindeci complet de ea? Sunt alimentele, suplimentele sau medicamentele laxative o opțiune sigură, de luat în calcul pe viață sau trebuie să fim atenți și la alte aspecte?

Constipația este primul semn că, în 6 luni până la 3 ani de zile vei primi un diagnostic de boală cronică, autoimună sau cancer de la medicul specialist

Corpul uman produce în medie 2000 de celule cancerigene (reziduale) pe zi. Într-un an de zile de constipație, aceste celule ajung să se stocheze în corp în medie la 730.000. O tumoră cancerigenă vizibilă cu ochiul liber necesită o acumulare de 21.000.000 de celule cancerigene. Prin urmare, în 30 de ani într-un corp constipat cronic poate să apară un tip de cancer.

Desigur, pentru un diagnostic de cancer se iau în calcul multe alte aspecte, precum viruși, bacterii, forme parazitare, candida, fungi, mucegaiuri, metale grele, chimicale, etc., de altfel alte forme de agenți patogeni care se strâng în corp de-a lungul vieții. Însă, foarte important este că, începând cu o acumulare de 730.000 de celule reziduale (bolnave) pe parcursul unui an de zile, inflamația începe să se manifeste. Asta înseamnă că, după primul an de consipație cronică deja apar durerile de cap sau migrenele, erupțiile pe piele și eczemele, insomniile, anxietatea, depresia, atacurile de panică, stările de nervozitate, puterea de concentrare scăzută, slăbiciunea, libidoul scăzut, hemoroizi, fisuri anale, cistită, candida vaginală, luat în greutate nejustificat, etc.

După încă 1 – 2 ani încep să apară semne de boli cronice și autoimune precum: gastrite, hernie hiatală, sindrom de colon iritabil, dureri de oase, artrită, hipotiroidie (Hashimoto), hipertiroidie (Basedow-Graves), lupus, colită ulcerativă, colită ulcerativă hemoragică, psoriazis, pitiriazis, vitiligo, scleroză multiplă, miastenia gravis, etc.

Între 3 – 10 ani de consipație cronică deja se vor fi administrat mai multe tipuri de medicamente

Printre acestea se întâlnesc cel mai frecvent: antibiotice, anticoncepționale, substituție hormonală, corticosteroizi, inhibatoare de pompe de protoni, antiinflamatoare, antitermice, steroizi, etc. Toate aceste medicamente nu fac decât să intoxice și mai mult corpul și să producă inflamație, ceea ce duce la constipație și mai mare, de la 1 – 2 zile, chiar la 4 – 5 zile sau mai mult. Asta înseamnă că, numărul de celule cancerigene crește vertiginos. La pachet cu aditivii, coloranții, conservanții, pesticidele, insecticidele, ierbicidele, metalele grele, fungii, mucegaiurile, ciupercile, paraziții, chimicalele și alți agenți patogeni, drumul către o boală gravă, uneori fără remediu (sau cu remediu de scurtă durată) este unul garantat.

Când apare constipația?

Constipația are mai multe cauze în rădăcina ei. Aceasta apare atunci când echilibrul microbiomului este afectat (bacteriile rele cuceresc terenul în fața bacteriilor bune, probiotice). Aceste bacterii probiotice se distrug cu ușurință atât în urma unui stres mental, emoțional, cât și în urma unui stres fizic sau medicamentos. Când vorbim de stresul fizic ne referim îndeosebi la obiceiurile alimentare și de hidratare.

Prin urmare, bacteriile probiotice pot fi distruse în urma unui regim alimentar drastic de slăbire sau ca urmare a DEZHIDRATĂRII. De asemenea, pot fi distruse în urma unui consum de apă expusă la o varietate de bacterii negative. Nu în ultimul rând, pot fi distruse din cauza alimentelor moarte. Atunci când nu mănânci zilnic alimente vii, corpul nu are cum să producă bacterii bune probiotice, lucru ce permite bacteriilor rele – patogene să se înmulțească.

Cea mai comună formă prin care bacteriile negative își anunță prezența este ”toxiinfecția alimentară”. Așa încât, dacă știi că faci parte din categoria persoanelor care ”se strică ușor la burtă”, asta se întâmplă mai ales pentru că microbiomul tău începe să se degradeze, ușor, dar sigur.

Consumul abuziv de medicamente

Este de departe cel mai mare dușman al bacteriilor bune probiotice. Mai multe clase de medicamente, prin care amintesc antibioticele, corticosteroizii, hormonii distrug atât bacteriile bune, cât și pe cele rele, însă permit, în același timp, bacteriilor rele să se îmbulțească mai repede. Așa încât, dacă la fiecare durere de cap, de burtă, de articulații ai luat medicamente, fie ele și antiinflamatoare, fii sigur că acestea au contribuit la distrugerea microbiomului.

Pilula de a 2-a zi, anticoncepționalele și steriletul contribuie, de asemenea, la apariția constipației, desigur după ce pentru mai multe luni de zile sau ani a fost distrus microbiomul. Asta pentru că, microbiomul se distruge aproape ireversibil într-o perioadă îndelungată de timp. Uneori e nevoie de 10 – 15 ani, alteori sunt suficienți 3 – 5 ani de stil de viață intoxicat.

Un microbiom distrus va culmina într-un dezechilibru hormonal major

Sunt mai mulți hormoni de care depinde buna funcționare a tractului digestiv, să putem avea scaune regulate, sănătoase. Însă, câțiva dintre cei mai importanți sunt: testorsteronul, estrogenul, progesteronul, prostaglandinele, secretina și colecistochinina. Atunci când estrogenul crește necontrolat (mai ales pe fondul unei alimentații inadecvate, pe consumul excesiv de medicamente, în urma deshidratării și activității fizice) țesutul adipos se dezvoltă cu o mai mare ușurință, iar intestinele se lenevesc, lucru ce va duce într-un final la constipație.

Fiecare dintre noi avem nevoie de un anumit grad de testosteron pentru o imunitate puternică, mai ales la nivel intestinal, unde se află 85% din puterea noastră de apărare împotriva bacteriilor și virușilor. Pentru a avea nivelul optim de testosteron, este foarte importantă protecția glandelor suprarenale. La nivelul acestora se produce DHEA, precursorul testosteronului și a estrogenului. În cazul femeilor, oboseala cronică este unul dintre motivele pentru care se ajunge la constipație. EPUIZAREA supraranelelor dă peste cap ”busola de DHEA”, deci producția de testosteron, estrogen, serotonină și melatonină.

Ovarele continuă să producă estrogen, alimentația continuă să aducă estrogen negativ în corp, iar astfel se ajunge la un dezechilibru TESTOSTERON – ESTROGEN, care în final se traduce în dezhidratare, inflamație și constipație. Când nivelul de estrogen nu este optim, nivelul de progesteron (hormonul fericirii) este afectat, iar nivelul de prostaglandine crește (moment în care apar gaze, balonări, crampe – mai ales în perioada menstruală).

În lipsa hormonilor secretină și colecistochinină alimentele nu se mai digeră corect la nivel de stomac și intestine. Acest lucru duce la dezechilibru de insulină în corp, crește rezistența la insulină, deci nivelul de grăsime în corp, așa încât în final iar ajungem la o creștere de estrogen. Când colecistochinina este destabilizată, producția de bilă la nivelul ficatului se reduce, ceea ce slăbește protecția împotriva bacteriilor negative. Asta pentru că, doar bila poate distruge bacteriile negative, dacă este produsă optim și la timp. Un nivel scăzut de colecistochinină se traduce în final în distrugerea microbiomului și invazia de bacterii negative care duc la constipație și la intoxicarea corpului.

Și ce e de făcut legat de constipație? De unde încep?

Pentru cele mai bune rezultate, începi din rădăcină. Iar rădăcina, surprinzător sau nu este reprezentată de SOMN. Este necesar să dormi în perioada 22:00 – 06:00 sau chiar 08:00 dimineața, să permiți corpului să se detoxifieze natural pe orele de refacere a vezicii biliare, a ficatului, plămânilor și intestinului gros. Aceste ore sunt esențiale pentru eliminare de celule reziduale din corp. Dacă în acest interval de timp pierzi vremea pe internet, în cluburi sau lucrezi ture de noapte, acordă o mai mare atenție modelului de viață, pentru a evita atragerea unei boli cronice, autoimune sau a unui cancer în 10 – 30 de ani de la primele simptome.

Odată reglat SOMNUL, continuă cu HIDRATAREA

Pentru a regla echilibrul de testosteron te poți ajuta de activitate fizică, însă un corp gata epuizat numai de mișcare nu mai are nevoie. Hidratarea asigură echilibrul de testosteron, dar și de triptofan, precursorul serotoninei și melatoninei. Așa încât, dacă ai probleme cu somnul, ai confirmarea că nivelul de testosteron nu este ce trebuie, iar glandele tale suprarenale plâng în suspine.

În timp ce reglezi SOMNUL și HIDRATAREA, acordă o mai mare atenție ALIMENTAȚIEI

Evaluează care sunt alimentele pe care le consumi și îți cresc nivelul de estrogen negativ în corp. Printre acestea se numără: lactatele procesate, îndeosebi cele dulci și laptele praf, dar și zahărul, grăsimile trans, glutenul și amidonul în exces. Prin urmare, dacă știi că ești mare consumator de burgeri, pizza, paste, fast food, lactate, dulciuri, cartofi prăjiți, pâine și produse de patiserie, deja ai răspunsul de la ce ”dai combustibil estrogenului”. Mănâncă mai multă hrană vie, precum verdețuri, salate, legume, fructe cu indice glicemic scăzut, nuci, semințe crude și hidratate, cereale integrale fără gluten, iar amidonul consumă-l doar rece.

În paralel cu SOMNUL, HIDRATAREA și ALIMENTAȚIA – Elimină medicamentele, produsele cosmetice și de îngrijire care perturbă corpul hormonal și endocrin!

Pentru asta ai nevoie de o aplicație cum este Clean Beauty pe care să o folosești pentru a scana fiecare produs în parte sau pur și simplu caută ingredientele pe internet și vezi care îți pun sănătatea în pericol. Nu te lăsa păcălit (ă) de eticheta bio, pentru că de multe ori este doar marketing. Îți reamintesc că, la începutul anului 2023 am aruncat produse cosmetice, de îngrijire și curățenie în valoare de peste 4000 lei, iar treptat, corpul meu a început să elimine tot mai bine toxinele, mai ales prin piele. Acum, la un an de zile distanță am ieșiri la toaletă între 1 – 3 pe zi. În trecut, aveam constipație de 1 până la 3 zile.

Desigur, adiacent este important să introduci tot mai multe obiceiuri sănătoase

Printre acestea se numără protocoale regulate de curățare de candida, fungi, mucegaiuri, paraziți și bacterii negative. Consumul de alimente probiotice precum kefir, iaurt, murături în sare, kimchi și alte asemenea trebuie să fie unul zilnic, completat de hrana vie, verde, cu cel puțin un suc verde pe zi pregătit în casă proaspăt la storcător.

Pe măsură ce se îmbunătățește calitatea somnului, începe să faci mișcare câte 10 – 15 minute dimineața și 10 – 15 minute seara. Continuă să te hidratezi cu 50 – 60 ml/kg corp pe zi și cu sucuri verzi proaspete, dar și cu ceaiuri bogate în minerale. Uleiurile esențiale pentru uz intern precum lemon, grapefruit, lemongrass, zengest sau digestzen de la Doterra te vor ajuta foarte mult dacă le vei consuma regulat, câte 2 – 6 picături pe zi sublingual, în apă sau în capsulă vegetală. Consumă fenicul, ghimbir, ceapă și usturoi, oregano, rozmarin și cimbru, dar și roiniță și cuișoare.

Îmbunătățește pas cu pas activitatea sexuală

Corpul uman este creat de așa natură încât să se regleze hormonal natural prin contact intim. Momentele intime în doi nu sunt doar pentru plăcere carnală sau pentru a aduce pe lume copii, ci și pentru eliberare de hormoni ai fericirii și relaxării precum oxitocină, dopamină și serotonină. Vei vedea că pe măsură ce reglezi somnul și hidratarea, libidoul va crește tot mai mult.

Nu în ultimul rând, terapii alternative precum bioenergo-terapia, reiki, tetha healing, terapia psihologică, yoga, fitoterapia, acupunctura, bach, toate vor susține reechilibrarea corpului tău fizic. Important este să le integrezi doar pe cele care rezonează cel mai mult cu tine și să le faci parte din viața ta pe termen lung.

Constipația nu este doar o urmare a unei alimentații necorespunzătoare. Este o acumulare de celule reziduale, bolnave, cancerigene care are loc în urma unei expuneri masive la bacterii negative, viruși, paraziți, candida, fungi, mucegaiuri, chimicale, medicamente, aditivi, conservanți, perturbatori endocrini, metale grele, etc. Prin urmare, aceasta nu se tratează cu laxative, nici cu foarte multe fibre care pot forma dopuri în intestine. Cea mai bună soluție împotriva constipației este asumarea responsabilității pentru propria viață și schimbarea tuturor obiceiurilor toxice moștenite sau dezvoltate, parte dintre care am punctat în acest articol.

Dacă vrei să lucrăm împreună pentru problema ta de constipație sau pentru orice dezechilibru al corpului fizic care necesită abordare holistică, te poți programa prin WhatsApp la +40721137284 .

Sunt bune de ceva ceaiurile de slăbit?

Podcast
0 minute
23 august 2022

Care este necesarul nutritiv pentru un adult

Nutriție & Stil de Viață
7 minute
15 martie 2021