BOALA nu se moștenește genetic

Wellness Coaching
5 minute
16 februarie 2023
Mădălina Gănescu

”Este posibil să moștenești genetic o boală?”, este o întrebare pe care o primesc frecvent în comentariile din live-urile de pe TikTok. Desigur, răspunsul meu este de fiecare dată același: ”Nu moștenim boli, ci moștenim obiceiuri, valori, convingeri limitative și frici”. Cu alte cuvinte, dacă părintele tău este bolnav de obezitate, este alegerea ta dacă vrei să fii asemeni lui. Dacă părintele sau unul dintre bunici are diabet, este alegerea ta dacă vrei să dezvolți și tu boala. Înafară de cazurile în care te naști cu boala (anumite funcții sau organe nu s-au dezvoltat complet), orice boală dezvoltată pe parcursul vieții este o alegere.

O să vă întrebați, probabil, cum puteți alege când sunteți bebeluși, copii sau adolescenți

Ei bine, în aceste situații, nu alegeți voi dacă veți avea bolile părinților sau bunicilor, ci părinții și bunicii aleg pentru voi. Cum anume? Foarte simplu: prin convingerile limitative pe care vi le transmit, prin fricile pe care le lasă să aibă stăpânire asupra deciziilor în ceea ce vă privește, prin valorile pe care vi le impun pentru că știu ei ce este cel mai bine pentru voi (în loc să vă lase să alegeți), prin alimentele pe care vi le pun în farfurie la mic-dejun, prânz și cină, prin ignoranța de a suplimenta natural când este cazul, prin ignoranța de a merge la medic pentru evaluările periodice, prin ignoranța de a se documenta continuu, chiar și după ce au terminat învățământul mediu sau superior, iar lista continuă.

Din momentul în care tu, dragă cititorule, ai ajuns la vârsta maturității și din punct de vedere legal ești adult, alegi dacă să duci mai departe moșternirea părinților și a bunicilor în ceea ce privește stilul de viață. Desigur, poți alege să urmezi un stil de viață sănătos cu mult înainte de 18 ani. Însă, dacă tutorele nu îți permite asta, din ziua în care ești major, alegi dacă vei dezvolta o boală, asemeni părinților sau bunicilor, ori vei fi cel care va rupe lanțul de toxicitate, atât mentală, cât și emoțională sau fizică.

Prin urmare, când îți vine să mai întrebi dacă: ”boala pe care ai dezvoltat-o este moștenită genetic”, răspundeți că NU și că vindecare este în tine. Doar tu poți să alegi să nu mai trăiești în valorile și convingerile părinților, bunicilor, prietenilor, a conștiinței colective în ansamblul ei și să te aliniezi la valorile tale cele mai înalte, la ceea ce are nevoie, de fapt, sinele tău suprem. Dacă încă mai crezi că de vină pentru boala ta sunt părinții sau bunicii, înseamnă că încă nu ești de acord că unicul responsabil pentru viața ta ești chiar TU. Cel mai probabil, te bucuri prea mult de avantajele de a le permite celorlalți să decidă pentru tine (ce mănânci, cum te îmbraci, ce școală să urmezi, ce serviciu să ai, în ce vacanțe să mergi).

Doar tu poți să analizezi beneficiile și dezavantajele situației în care ”părinții, bunicii sau orice altă persoană din viața ta decid pentru tine în fiecare zi”. Cu puțină analiză de sine vei ajunge să îți calibrezi percepțiile asupra responsabilității pe care o ai față de tine însuți, față de viața ta, față de sănătatea ta. Poți avea multe conștientizări, însă doar decizia de a nu mai fi o victimă a celorlalți este cea care va face diferența. Prin urmare, lucrează cu 30 de dezavantaje și 10 dezavantaje pe situația dată (că oricine altcineva decide pentru tine), apoi vezi care este modul prin care poți să îți iei viața în piept și poți deveni 100% responsabil pentru destinul pe care îl ai: dacă să fii sănătos sau să te îmbolnăvești.

Să înțelegi și mai bine de ce ”bolile nu sunt moștenite genetic”, ci fie ne naștem cu ele pentru că ceva nu a mers bine în procesul de dezvoltare în pântecul mamei, fie le-am dezvoltat pe parcursul vieții pe seama valorilor, convingerilor și obiceiurilor toxice moștenite de la părinți, bunici, parteneri, prieteni, etc., află că s-a făcut un studiu asupra copiilor adoptați. Din acest studiu cercetătorii au tras concluzia că ”riscul de a face cancer dacă unul dintre părinții adoptivi avea cancer este de 5 ori mai mare la copiii adoptați”. Altfel spus, copiii nu moștenesc cancerul neapărat de la părinții biologici, dar pot dezvolta aceleași boli ca părinții lor, fie adoptivi sau biologici, dacă vor continua să întrețină aceleași credințe toxice.

Fii puternic ca Popeye – Mănâncă spanac

YouTube
5 minute
11 aprilie 2022

Care este necesarul nutritiv pentru un adult

Nutriție & Stil de Viață
7 minute
15 martie 2021