De ce e important să ai scaun în fiecare zi

YouTube
4 minute
4 mai 2022
Mădălina Gănescu

Unii ar spune că un episod de constipație se instalează atunci când ai mai puțin de 3 scaune pe săptămână. Eu aș merge mai departe și aș spune că experimentăm constipație ori de câte ori avem ”defecație incompletă” sau nu am ieșit la toaletă în ultimele 24 de ore. Se spune chiar că un om sănătos ar trebuie să iasă la toaletă cu scaunul după fiecare masă principală. Însă omul de rând are un singur scaun pe zi, dimineața, de multe ori ajutat cu o cafea, o țigară sau un laxativ, de altfel mijloace pe care nu le recomand ca fiind cele mai sănătoase.

Cum eviți constipația? Bea suficientă apă. Un organism deshidratat duce la extragerea apei din fecale în intestinal gros în cadrul procesului de digestie. Cum spuneam într-un material anterior, asigurați-vă că beți 8 pahare cu apă pe zi.

Adoptă o dietă adecvată, bogată în fructe proaspete, fructe uscate, legume și cereale integrale

Consumă suficiente fibre, fie ele simple sau complexe. Nu ignora nevoia fiziologică de a defeca. Știu că există printre noi și persoane care nu merg la toaletă decât acasă, însă aceste situație pot fi educate, iar noi obiceiuri sănătoase pot fi deprinse.

Încearcă să ieși la toaletă în același moment al zilei. Dacă știi că ai nevoie de 20 de minute să stai la toaletă, trezește-te mai devreme cu 20 de minute, bea un pahar cu apă și creează o rutină care să îți ofere confort pe durata întregii zile. Nu te păcăli cu laxative, fie ele naturale sau de sinteză. Da, o cafea sau o țigară pot ajuta, un dulcolax sau un supozitor cu glicerină, la fel. Însă în timp acestea lezează mucoasele stomacale și intestinale. Mucoasele nesănătoase duc la o malabsorbție a macro și micronutrienților.

Poți apela la o clismă cu ceai de coada calului sau cu apă fiartă, desigur răcite la temperatura camerei, chiar în fiecare zi dacă simți nevoia. Însă, tot cel mai bine este să îți educi intestinele să ieși la toaletă fără ajutor, urmând un plan alimentar corect, hidratându-te suficient și dormind la orele recomandate, adică în intervalul 21:00 – 06:00.

Pentru a crește aportul de fibre, consumă pâine integrală, nu alba

Mărește consumul de leguminoase și legume. Consumă fructele cu tot cu pulpă, iar în unele cazuri cu tot cu coajă, dacă sunt din surse sigure. Da, e mai plăcut să bei sucul, dar acesta nu aduce un aport de fibre în digestie. Consumă tărâțe pentru a suplimenta necesarul de fibre. Pot fi biscuiți sau covrigi cu tărâțe sau direct tărâțe de Psyllium cu apă sau în prăjituri și brioșe. Opțiuni există, trebuie doar dezvoltate obiceiurile.

Sunt o mulțime de afecțiuni intestinale pe care le poți dezvolta într-un stil de viață neechilibrat. Totuși, cu o alimentație corectă și cu doar câteva obiceiuri sănătoase enumerate anterior, poți să le previi. Printre afecțiuni amintesc: boala celiacă, constipația, intestinal iritabil, diareea, colita, colita ulceroasă, boala Crohn, hemoroizii, flatulența sau diverticuloza.

Din păcate, estimările arată că 1 din 7 adulți și 1 din 3 copii suferă de constipație

Constipația în rândul persoanelor în vârstă este mult mai comună decât la tineri, desi în ultimii ani tot mai mulți tineri semnalează tulburări gastrointestinale însoțite de episoade de constipație. Sursele, așa cum ne așteptam sunt lipsa unei diete adecvate, un consum prea mic de lichide, lipsa activității fizice, afecțiuni cauzate de consumul de medicamente sau alte substanțe.

Mai important decât cum să eviți constipația este să înveți cum să rămâi în echilibru. Probleme și provocări întâmpinăm cu toții, la tot pasul. Stresul emoțional, mental, alimentar există și nu dă semne că o să plece curând. Prin urmare, nu ne rămâne decât să ne adaptăm și să găsim cele mai bune metode de prevenție, după cum ne transmite corpul că se simte cel mai bine.

Pentru mulți oameni, constipația este tolerabilă. Pentru alții este o agonie zilnică. Puțini își dau seama că poate fi o suferință periculoasă și chiar mortală.

Importanța mic-dejunului

YouTube
0 minute
3 martie 2021