Ce spune SALIVA despre sănătatea ta

Wellness Coaching
5 minute
24 august 2022
Mădălina Gănescu

Saliva este un lichid transparent, ușor vâscos, produs de câteva glande din gură. Aceasta este în principal compusă din apă, însă are în compoziție și substanțe importante de care corpul are nevoie pentru a digera mâncarea și pentru a păstra dinții sănătoși.

Saliva îți păstrează gura umedă și confortabilă, te ajută să mesteci, să ai gust și să înghiți. De asemenea, saliva luptă cu germenii din gură și previne respirația urât mirositoare. Saliva conține proteine și minerale care protejează smalțul dinților, previne degradarea lor timpurie și bolile gingivale.

Să spunem că a-ți intrat în contact cu un virus

Printre primele simptome de răceală se numără și gura uscată, durerile în gât sau scăderea poftei de mâncare. Saliva este necesară inclusiv în lupta cu bacteriile și virușii. De aceea, este foarte importantă cantitatea acesteia. Pentru a produce salivă, trebuie să mesteci. Cu cât mesteci mai mult, cu atât produci mai multă salivă.

Într-o zi, corpul uman sănătos are capacitatea să producă între 1 și 1.5 litri de salivă. De regulă, corpul produce cantitatea cea mai mare de salivă în a 2-a parte a zilei și cea mai mică în timpul nopții.

Saliva îți spune multe cu privire la sanătatea ta. Din păcate, anumite boli și tratamente alopate, dar și o alimentație toxică, cu prea mult zahăr, sare, grăsimi trans sau băuturi carbogazoase, influențează producția salivară. Dacă nu produci suficientă salivă, gura se usucă. O gură uscată, cunoscută sub denumirea medicală de XEROSTOMIE, în timp, afectează gingia, limba și alte țesuturi din gură, care treptat se inflamează și creează disconfort.

Astfel, se creează un mediu propice pentru germeni, ceea ce duce în cele din urmă inclusiv la o respirație urât mirositoare. O gură uscată contribuie la dezvoltarea rapidă a degradării dinților și gingiilor, ceea ce poate duce boli parodontale. Pentru că saliva nu mai poate digera resturile alimentare dintre dinți, în timp se produc carii care duc la căderea dinților.

O cantitate redusă de salivă influențează inclusiv gustul alimentelor

Așa încât, nu e de mirare că ai început să nu te mai bucuri la fel de mult de gustul anumitor preparate pe care până nu de mult le adorai.

Vestea și mai rea este că o producție redusă de salivă, simptomatologie des întâlnită la adulți, afectează întreg organismul. Astfel, este influențat întreg procesul de digestie, prin urmare absorbția de micronutrienți și macronutrienți poate fi afectată.

O producție redusă de salivă poate indica: deshidratare, stres cronic, probleme ale glandelor salivare, consum de tutun în exces, expunere îndelungată la chimioterapie sau radioterapie, blocaje ale tuburilor salivare sau dezvoltarea unor boli precum HIV, diabet, Parkinson sau sindromul lui Sjogren.

Printre medicamentele care afectează producția salivară și provoacă uscarea gurii, se numără: antihistaminicele, medicamentele pentru anxietate, suplimentele pentru suprimarea poftei de mâncare, anumite medicamente pentru presiunea arterială, diureticele, majoritatea antidepresivelor și anumite analgezice. Înainte să utilizați un medicament, consultați-vă cu medicul specialist cu privire la efectele adverse și la cum vă pot acestea influența stilul de viață.

O producție salivară în exces nu înseamnă că ești mai sănătos decât cel care produce prea puțină salivă

Printre bolile care se pot ascunde în spatele unei producții semnificative de salivă se numără: refluxul gastroesofagian, dizabilitățile mintale, otrăvirea, sarcina, infarct, macroglosia, paralizia cerebrală sau scleroza laterala amiotrofică. Dacă ți-au fost prescrise medicamente precum: clonazepam, clozapină sau pilocarpină, discută cu medicul specialist despre cum îți pot afecta acestea stilul de viață și cum trebuie să arate alimentația ta pentru a păstra echilibrul.

Atenție în cazul persoanelor care își injectează botox sau își fac și alte intervenții la nivelul feței pentru că și acestea pot influența producția salivară.

Digestia alimentelor începe în gură, cu ajutorul salivei bogate în enzime, săruri dizolvate, proteine, aminoacizi, vitamine, mucus și alte substanțe. Aceasta este esențială în formarea bolului alimentar, regularizează ph-ul corpului, menține echilibrul hidric și ușurează mișcările gurii pentru vorbire.

Unul dintre motivele pentru care nu reușești să pierzi în greutate poate fi și cantitatea sau calitatea salivei care nu permit o bună digestie a alimentelor din bolul alimentar, ca de altfel nici o absorbție corectă a proteinelor, lipidelor, glucidelor, vitaminelor și mineralelor în tractul digestiv inferior. Asigură-te că iei decizii informat cu privire la ce are nevoie cu adevărat organismul tău. Ascultă-ți corpul, dă-i la timp ceea ce-i lipsește și previno apariția bolilor.

Aminoacizii – Acțiunea lor și în ce surse alimentare îi g...

Nutriție & Stil de Viață
3 minute
18 martie 2021

Prima mea sarcină s-a oprit din evoluție la 7 săptămâni

Mădălina & Guests
30 minute
1 noiembrie 2022