Faci caca în fiecare zi și nu te mai doare capul

Wellness Coaching
6 minute
24 august 2022
Mădălina Gănescu

Cât de des faci caca? Este una dintre principalele întrebări pe care le adresez persoanelor care apelează la serviciile mele. Știu, nu este cel mai plăcut să vorbești cu cineva despre cât de des mergi la toaletă, însă te asigur că este foarte sănătos. În primă etapă, întrebarea produce disconfort și blocaj. Da, cam aceleași stări pe care le experimentezi atunci când alegi să nu mergi la timp la toaletă. Pentru că nu-i așa, sunt destui cei dintre noi care nu merg la toaletă decât acasă, iar dacă pleacă în vacanțe, ajung să nu facă caca uneori și câte 5 zile.

De ce ar trebui să avem grijă cât de des facem caca? Păi, haideți să luăm lucrurile pe rând. Caca, cunoscut și ca scaun sau fecale, este o componentă absolut normală a procesului digestiv. Materiile fecale constau în reziduuri care sunt eliminate de organism în urma unui proces complet de digestie a alimentelor. În fecale mai putem găsi particule de mâncare, bacterii, săruri, uneori paraziți și alte substanțe.

Materiile fecale pot varia în culoare, textură, cantitate și miros. Un scaun sănătos are o culoare maronie, este mirositor în funcție de gazele emise de bacteriile din intestine, ar trebui să nu fie dureros la eliminare, are o textură fermă și ar trebui să fie eliminat de 1 până la de 3 ori pe zi. În mod normal, nu ar trebui să dureze mai mult de 15 minute să elimini scaunul, însă dacă ești parte dintre persoanele care suferă de constipație, hemoroizi sau alte condiții, e posibil să stai la baie mai mult.

Culoarea fecalelor îți transmite când e cazul să apelezi la medicul specialist. Roșu, la fel ca la semafor, este semnalul clar că întâmpini pericol și nu e de joacă. Dacă depistezi sânge în fecale, nu amâna un control medical. Atenție însă ce ai mâncat anterior, să nu confunzi sângele cu coloranții din alimente. Spre exemplu, sfecla roșie și varza roșie consumate în cantități mari sunt acele alimente care te pot induce în eroare.

Recomandat este să faci caca după fiecare masă principală, însă nu e nimic anormal dacă ieși la toaletă o singură dată pe zi. Dacă experimentezi episoade de constipație, care atrag după ele scaune tari alternate cu scaune moi, acesta este un prim semn că organismul este deshidratat și i-ai dat prea multe grăsimi nesănătoase, prea puține fibre și prea mult zahăr.

Consistența, culoarea și frecvența scaunului sunt influențată de stres, deshidratare, lipsa fibrelor din alimentație, intoleranțe și alergii sau anumite afecțiuni medicale.

Dacă și tu experimentezi Sindromul Colonului Iritabil, ți-ai răspuns deja că bifezi toate opțiunile de AȘA NU enumerate anterior. Din fericire, această afecțiune are vindecare și e la îndemâna tuturor: un stil de viață echilibrat! Chiar dacă ai mers la medicul gastroenterolog și ai plecat acasă cu o plasă de medicamente, te asigur că doar schimbându-ți obiceiurile alimentare, simptomele neplăcute vor dispărea.

Ce trebuie să faci mai exact?

Să bei 40ml per kg corp apă de bună calitate pe zi, să consumi cel puțin 25gr de fibre pe zi, să faci mișcare minimum o oră pe zi, să mergi la somn la timp, să te stresezi mai puțin, să renunți la zahăr și băuturi carbogazoase, să crești aportul de fructe în alimentație până la 500gr pe zi și de legume până la 1.5kg pe zi.

Fii prieten cu cerealele și leguminoasele, amic cu peștele și fructele de mare, cunoștință cu carnea și ouăle și dușman cu lactatele. Nu spun să nu mai mănânci un anumit aliment, ci să îl consumi doar atunci când crezi că îl poți tolera. La urma urmei, cunoștințele și dușmanii nu se așază la masă cu tine zi de zi.

Pentru cei mai puțini pudici, am o recomandare cât se poate de sănătoasă:

Atunci când nu reușiți să ieșiți natural la toaletă, iar fecalele rămân în colon, respectiv în rect mai mult de 24 de ore, faceți o clismă cu apă fiartă, desigur răcită la temperatura camerei, ceai de coada calului la temperatura camerei sau cafea la temperatura camerei.

Colonul are 3 datorii majore: să absoarbă apă și electroliți, să producă și să absoarbă vitamine și să formeze fecalele, reziduurile pentru eliminarea prin anus. Când fecalele se acumulează în cantități mari în colon, mai mult de 24 de ore, fac ca prin pereții intestinului gros să nu se mai absoarbă apă și electroliți, ca de altfel și vitamine, ci toxine. De regulă, toxinele sunt gaze emanate de bacterii sau carne putrezită – în cazul consumatorilor înrăiți de carne.

Există o legătură inclusiv între durerile de cap și fecalele neeliminate la timp din colon. Asta se întâmplă îndeosebi din cauza nivelului ridicat de toxine care trec prin pereții intestinului gros direct în sânge și ajung inclusiv în limfă și la alte organe din corp. Greața, amețeala și diareea sunt, spre exemplu, 3 simptome care merg mână în mână atunci când experimentăm o toxiinfecție alimentară.

Poate constipația să provoace dureri de cap?

Categoric, da. Unii ar putea spune că un episod de constipație are loc atunci când timp de 3 zile nu ieși la toaletă cu caca. De fapt, constipația se poate manifesta inclusiv atunci când ieși zilnic la toaletă. Spre exemplu, dacă ai ieșit de dimineață la toaletă, dar simți că ”a mai rămas ceva”, adică experimentezi defecație incompletă, cu siguranță ești constipat.

Un episod de constipație poate fi provocat de stres, de deshidratare, de medicamente, de alimente procesate, dar și de un stil de viață sedentar. Există un tratament pentru constipație? DA – se numește prevenție printr-o alimentație echilibrată. Însă poți apela și la un laxativ care te va deshidrata și va afecta și mai mult flora intestinală, ceea ce va duce la alte și alte dezechilibre. Tu alegi!

Top alimente care generează reziduuri celulare

Wellness Coaching
4 minute
18 martie 2021