Setează-ți busola ciclului și alimentației

Mama & Copilul
3 minute
29 august 2022
Mădălina Gănescu

Ciclul și alimentația sunt în strânsă legătură. De asemenea, fertilitatea este în strânsă legătură cu alimentația și cu ciclul. Prin urmare, iată câteva recomandări pe care le poți pune în aplicare pentru a-ți susține ciclul, emoțiile și stările de spirit. Bonus, acestea te vor ajuta să ții sub control tentațiile alimentare, dar în special pofta de dulce.

Ciclul lunar (menstrual) are 4 faze: foliculară, ovulație, lutează (premenstruală) și menstruația. În funcție de etapa în care te afli, poți manifesta anumite stări pe care le poți anticipa și administra mai ușor urmând un plan nutrițional săptămânal.

Faza foliculară

În această perioadă este important să consumi alimente bogate în fier pentru a compensa pierderile de la ultima menstruație. Apelează la carnea roșie, la pieptul de pui și de curcan sau la ficat. Totuși, încearcă să nu exagerezi la capitolul carne și să te rezumi la 3 porții pe săptămână, între 120 – 180 de grame.

Consumă mai multe legume cu frunze verzi, ca de altfel și multe salate, precum spanacul, rucola, valeriană sau varza Kale. Foarte bun în această perioadă este și broccoli, însă atenție dacă știi că sistemul digestiv îl tolerează mai greu. Caisele uscate, stafidele sau lintea sunt alte alimente pe care e recomandat să le consumi în această perioadă. Desigur, nu uita de fibre. Pentru asta, apelează la cereale intergrale, la tărâțe de Psyllium sau semințe de in hidratate.

Ovulație

De regulă, în această perioadă, pofta de mâncare nu este foarte mare. Totuși, depinde de fiecare persoană în parte și, orice ar fi, este esențial să păstrezi în fiecare zi un echilibru de proteine, lipide, glucide și să respecți necesarul tău caloric.

Consumă semințe crude, fructe de pădure, pește și ouă pentru a evita procesele inflamatorii în această perioadă. Orice masă mai simplă este cea mai bună masă în această etapă.

Faza luteală (perioada premenstruală)

Ajută corpul în faza luteală cu un consum echilibrat de carbohidrați sănătoși. Apelează în special la cereale integrale care te vor ajuta să ții în frâu poftele. Supele, legumele la abur și fructele tari cu indice glicemic mic sunt cele mai potrivite. Pentru a avea scaun zilnic sau de două ori pe zi, consumă fibre și hidratează-te suficient.

Un supliment de pește (omega 3), calciu, magneziu și potasiu te vor ajuta să îți îmbunătățești starea de spirit și să te simți încrezătoare. Foarte important, renunță la produsele care conțin sare în acest interval.

Menstruație

În funcție de cât de abundentă este menstruație, consumă (sau nu) o porție de carne roșie în această perioadă. De asemenea, lintea sau fasolea roșie ar putea să te ajute. Quinoa este bogată în fier și poți profita de ea, mai ales pentru că aduce un aport de proteine și magneziu de care corpul are nevoie. Ciocolata neagră poate fi prietena ta în aceste zile, însă nu o consuma în exces. 2 – 4 tablete pe zi sunt suficiente.

În plus, în fiecare dintre cele 4 etape, poți susține organismul cu superalimente precum turmeric, ghimbir și avocado.

Aminoacizii – Acțiunea lor și în ce surse alimentare îi g...

Nutriție & Stil de Viață
3 minute
18 martie 2021