Pericolul din spatele băuturilor răcoritoare

Mama & Copilul
2 minute
31 august 2022
Mădălina Gănescu

Băuturile răcoritoare reprezintă un real pericol pentru feritilate. Prin urmare, dacă ai în plan să devii părinte, însă instalarea unei sarcini întârzie să apară, evaluează inclusiv consumul de băuturi carbogazoase și zahăr. Băuturile îndulcite cu zahăr creează numeroase dezechilibre hormonale. Astfel, un consum exagerat de băuturi răcoritoare încă din copilărie și adolescență, poate avea efecte negative majore la maturitate și nu numai.

Din nefericire, problemele legate de fertilitate sunt în vârful listei atunci când vorbim despre băuturile răcoritoare. Un studiu din 2018 publicat în revista Epidemiology, la care au participat 3828 de femei cu vârste cuprinse între 21 – 45 de ani din SUA și Canada și 1045 de bărbați, partenerii lor sexuali, s-a demonstrat că un consum zilnic de una sau mai multe băuturi îndulcite cu zahăr, de oricare dintre membrii cuplului, scade rata lunară de procreere la femei cu 25% și la bărbați cu 33%.

Un suc îndulcit cu zahăr, consumat zilnic de oricare dintre partenerii de cuplu a fost asociat cu o reducere a fertilității cu 20%. Atenție, băuturile energizante afectează fertilitatea într-o măsură și mai mare decât o fac băuturile răcoritoare.

Țineți cont că, băuturile energizante și cele răcoritoare nu afectează doar fertilitatea. În același timp este perturbat echilibrul hormonal și endocrin, sunt influențată durata ciclului, regularitatea acestuia, abundența menstrei și intensitatea durerii. În cazul copiilor, băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr pot contribui la instalarea pubertății prematur și la stări de nervozitate.

În cazul femeilor care beau zilnic mai mult de un pahar cu suc îndulcit cu zahăr, nivelul de estradiol este cu 15% mai ridicat decât în cazul celor care nu consumă deloc. Estradiolul este un principalul hormon feminin estrogen, iar nivelurile ridicate ale acestuia pe termen lung au fost asociate cu riscul de cancer endometrial, sindromul ovarelor polichistice, endometrioză, anovulație sau sindrom premenstrual.

Iată doar câteva dintre motivele pentru care a-i putea să eviți băuturile îndulcite cu zahăr, mai ales dacă în acest moment obișnuiești să bei mai mult de un pahar pe zi.

Acceptarea este primul pas spre vindecare

Mădălina & Guests
6 minute
20 noiembrie 2022

Paraziții intestinali – Boala lui ”mi-e rușine să s...

Nutriție & Stil de Viață
11 minute
7 august 2023