Zahărul și îndulcitorii, aceeași otravă!

Nutriție & Stil de Viață
5 minute
31 august 2022
Mădălina Gănescu

Atunci când nivelul de serotonină scade, dulcele este cel care îl ridică imediat. Din păcate, dacă în trecut gustul dulce îi stimula pe oameni să caute alimente bogate în nutrimente și energie, în prezent ”pofta de dulce” este potolită în proporție covărșitoare de alimente ultra-procesate din comerț, pe bază de zahăr, zahăr rafinat și carbohidrați rafinați.

În trecut, erau suficiente fructele proaspete, rădăcinile, tuberculii sau mierea. Acum, omul modern apelează la ciocolată cu lapte, înghețată cu fulgi de ciocolată, amandine, savarine, tiramisu, biscuiți, eugenia și completați voi lista alimentelor bogate în zahăr, uleiuri hidrogenate și carbohidrați rafinați.

Acum 30 de ani, cu greu aveai acces la 1kg de zahăr pe lună. În prezent, ai acces nelimitat, 24 de ore, 7 zile pe săptămănă, nu doar la zahăr, ci și la zahăr rafinat. Anual, estimările arată că o persoană consumă aproximativ 70 kg de zahăr și 90 kg de făină albă. Asta se traduce în aproximativ 500 gr pe zi de zahăr.

Pâinea, băuturile îndulcite, pizza, pastele albe, deserturile cu lactate au ajuns să reprezinte acum sursa principală de hrană a multor oameni. Prețul cel mai mare este plătit în cele din urmă de sistemul hormonal și de corpul uman.

Rezistența la insulină afectează zeci de milioane de oameni la nivel global

Rezistența la insulină provoacă inflamații în organism și afectează sănătatea hormonală. Vestea neplăcută este că, nu e neapărat necesar să fii supraponderal sau obez, să fii afectat de rezistența la insulină. Din păcate, rezistența la insulină creează mediul propice pentru inflamație cronică, ceea ce crește riscul de dezvoltare a problemelor metabolice.

Odată instalată rezistența la insulină, celulele tale devin insensibile la insulină. Astfel că, nu mai au capacitatea să absoarbă zahărul așa cum trebuie, iar acesta rămâne la nivel ridicat în sânge, provocând inflamare și deteriorare celulară, dar și deteriorare a vaselor de sânge. Pe măsură ce rezistența la insulină se dezvoltă, numeroase afecțiuni se pot declanșa, printre care cele ginecologice.

Atunci când zahărul rămâne în fluxul sangvin, ovarele sunt forțate să producă hormoni androgeni și împiedică ficatul să producă globulina de transport a hormonilor sexuali (GTHS) a cărei sarcină este de a se fixa de hormonii suplimentari. Prin urmare, cresc nivelul de testosteron liber și riscul sindromului ovarelor polichistice.

Printr-un proces de aromatizare, după cum explică Aviva Romm în cartea ”Inteligența Hormonală”, hormonii androgeni suplimentari sunt convertiți în estrogen. Nivelurile ridicate de estrogen și testosteron bulversează astfel comunicarea dintre glanda pituitară și ovare. Ovarele sunt stimulate astfel să producă foliculi, dar nu și să ovuleze.

Atenție ce sucuri ”sănătoase” alegeți să beți

Zahărul rafinat și carbohidrații rafinați trebuie să dispară din dieta ta, dacă vrei să fii în echilibru. Atenție mare la unele sucuri ”naturale” și smoothie-uri, citiți etichetele. Acolo unde vedeți în compoziție ados de zahăr, puneți produsul înapoi pe raft.

Mare parte dintre sucurile și smoothie-urile din comerț conțin zahăr. Mai exact, la un pahar de suc sau smoothie, poți aduce în organism peste 30 de grame de zahăr. Același lucru se aplică și în cazul laptelui vegetal îndulcit. Alege întotdeauna opțiunea neîndulcită sau prepară-ți acasă propriile sucuri, smoothie-uri sau laptele vegetal.

Nu te lăsa păcălit(ă) de alimentele care conțin îndulcitori artificiali

Sunt la fel de nocivi precum zahărul pentru hormoni. O singură săptămână de utilizare a îndulcitorilor artificiali crește riscul de dezvoltare a tiroidei Hashimoto. De asemenea, îndulcitorii artificiali afectează microbiomul intestinal de care depinde procesul de digestie și absorbție a nutrimentelor, ca de altfel și sănătatea sistemului imunitar.

XILITOL este un îndulcitor care poate declanșa sindromul de colon iritabil. De asemenea, consumul lui declanșează balonare și inflamație intestinală care pot cauza dureri severe în menstruație sau endometrioză. Un consum de 50 gr de xilitol sau 75 gr de ERITRITOL a provocat balonare și diaree la 70%, respectiv 65% dintre participanții la un studiu pe tema pericolelor din spatele îndulcitorilor artificiali.

Nici îndulcitorii naturali nu sunt inofensivi

Mierea, siropul de arțar, zahărul de curmale, zahărul din nucă de cocos sau din stevia pot susține o dietă sănătoasă. Totuși, important este să nu le incluzi des, ci ocazional, pentru a păstra echilibrul. Dacă simți nevoia de dulce, poți apela la 2 pătrățele de ciocolată neagră cu 85% cacao sau la 1 – 2 lingurițe de miere. Dacă vrei să îndulcești clătitele, mai degrabă folosești miere, decât să apelezi la Nutella care abundă de zahăr rafinat și uleiuri hidrogenate. În final, tratează îndulcitorii naturali ca pe alimente opționale la care să apelezi doar la nevoie, nicidecum zilnic.

Pentru o dietă echilibrată, renunță definitiv la zahăr și la zahărul rafinat, dar și la îndulcitorii artificiali. Doar la nevoie, apelează la îndulcitorii naturali sau pur și simplu îndulcește mesele cu ajutorul fructelor proaspete sau uscate.

Importanța mic-dejunului

YouTube
0 minute
3 martie 2021

E la modă să te antrenezi acasă

Frumusețe & Modă
4 minute
19 octombrie 2022