În decembrie, mă iubesc cel mai mult

Mădălina & Guests
9 minute
21 decembrie 2022
Mădălina Gănescu

Este al 3-lea an în care aleg ca luna decembrie să mi-o dedic în totalitate. Când spun asta, mă refer la faptul că în decembrie aleg să mă întorc către mine, să îmi aloc cea mai mare atenție, să mă iubesc cel mai mult. Iubirea față de sine înseamnă să te aliniezi la valorile tale cele mai înalte și să îți pui nevoile pe primul loc pe lista de priorități. Când alegi să trăiești în valorile cele mai înalte ale celorlalți, în convingerile lor limitative, pentru nevoile lor, până la un punct poate să însemne că ești altruist. Însă, de la un punct încolo, acest mod de a acționa simbolizează masochismul în toate formele sale.

Top 3 valori cele mai înalte pentru mine sunt: Respect de sine, Sănătate și Bani. Prin urmare, când mă abat de la oricare dintre acestea, trebuie să mă asigur că aleg să trăiesc în acord cu restul valorilor mele cele mai înalte: sănătate, familie, dezvoltare profesională, influență, autocunoaștere, înțelepciune, liniște sufletească și frumusețe. De-a lungul vieții, în funcție de etapele prin care trecem, topul valorilor cele mai înalte se schimbă, însă ele rămân aceleași.

Clarifică-ți percepția cu privire la valorile tale cele mai înalte

Să poți trăi aliniat la valorile tale cele mai înalte, trebuie să stabilești înainte de toate care este percepția ta cu privire la valorile tale. Spre exemplu, pentru mine, familie = soț (și copii, atunci când vor veni). Însă, pentru tine, familie poate să însemne soț, copii, frați, surori și părinți. În vreme ce, pentru altcineva, familie poate să însemne soț, copii, frați, surori, părinți și prieteni foarte apropiați (ca frații).

Astfel că, atunci când mă aliniez la valoarea mea de familie, o fac în raport cu soțul meu și copii. Asta înseamnă că, obiectivele pe care le stabilesc pentru valoarea de familie au drept scop conexiunea cu soțul și copiii. Dacă în obiectivele de familie includ frații, surorile, părinții sau prietenii, pentru că m-am supus valorilor lor de familie și nevoilor lor, nu e de mirare că se vor crea dezechilibre în valoarea mea de familie, prin urmare, voi trăi conflicte cu soțul și copiii.

Nu de puține ori, între parteneri iau naștere divergențe pe tema familiei extinse

Asta pentru că, pentru un partener valoarea de familie înseamnă doar soț și copii, în vreme ce pentru celălalt partener înseamnă soț, copii, frați, surori și părinți. Așa se face că, mai ales de sărbători, unul dintre parteneri ajunge să se simtă neglijat, ignorat, dat deoparte, în raport cu familia extinsă.

De câte ori nu ați auzit sau ați asistat la discuții aprinse între parteneri, care aveau ca ”măr al discordiei” mama sau sora? De câte ori nu s-a întâmplat ca ea să îi reproșeze lui că „o iubește pe mama mai mult decât pe ea” sau că ”își iubește sora mai mare mai mult decât pe ea”? Pe urma acestor tipuri de convingeri limitative, multe persoane dezvoltă conflicte de devalorizare care mai devreme sau mai târziu le vor produce probleme de sănătate.

Dacă pentru partener valoarea de familie include sora și mama, nu doar soția și copilul, atunci partenerul va fi aliniat la valorile lui cele mai înalte și, indiferent de nemulțumirile partenerei, nu se va schimba, cât timp nu va alege să schimbe percepția despre familie. De aceea, este important ca partenerii să se așeze la aceeași masă, să vorbească despre percepțiile pe care le au pentru valorile lor cele mai înalte și să accepte modul de raportare la ele, pentru a se putea accepta reciproc.

Percepția mea despre familie s-a schimbat

Până în urmă cu 2 ani de zile, familia era tot una cu soțul, mama, tata, surorile și fratele. Toate obiectivele pe care le aveam cu privire la valoarea mea de familie presupuneau ca atunci când întreprind activități de familie, să includ pe toată lumea. Astfel, când spuneam că ”petrecem timp în familie”, nu mă refeream ca în prezent, la momente cu soțul. De fapt, ”timp în familie” înseamna să merg cu soțul și surorile la părinți, unde să ne găsim și cu fratele. Dacă nu mergeam la părinți, programam un weekend la munte sau veneau toți la noi acasă.

Pentru că familia pentru mine cuprindea familia aleasă și familia în care m-am născut, de-a lungul anilor au existat diferite divergențe între mine și soț. Deși îi acordam timp în mod egal cu timpul acordat familiei în care m-am născut, soțul se simțea în multe situații neglijat. Asta pentru că, pentru el, percepția de familie cuprindea doar soțul, soția și copiii. Prin urmare, își dorea să ”petrecem timp în familie”, adică să petrecem timp împreună, doar noi doi.

Odată ce am clarificat percepțiile cu privire la valoarea de familie, pe care ambii o avem în top 5 valori cele mai înalte, am înțeles că, pentru a ne alinia la valoarea de familie, trebuie să stabilim obiective prin care să ”petrecem timp în familie”, adică să petrecem timp împreună, doar noi doi (și copiii, atunci când vor veni).

Poți evita conflicte și reproșuri, stabilind clar percepțiile cu privire la valorile tale cele mai înalte

Te pot ajuta să îți stabilești valorile cele mai înalte, să clarifici percepțiile cu privire la valori, să-ți creezi Roata Vieții și să-ți setezi obiective pentru binele tău suprem. Programează o sesiune sau mai multe de Wellness Coaching și recapătă controlul asupra vieții tale. Cunoaște-te suficient de bine încât să vezi când te abați de la valorile tale cele mai înalte pentru a nu mai fi nevoie să trăiești frustrare, ură, furie, mânie, invidie, nedreptate, trădare, respingere, abandon, umilire (completează tu lista).

În decembrie am ales să trăiesc mai mult în acord cu valorile de Familie și Sănătate

Mai mult decât atât, am stabilit obiective care să susțină cele 2 valori să formeze o echipă nemaipomenită. Printre obiectivele pe care le-am stabilit se numără:

– Să urmez un program de detoxificarea, urmat de post până la Crăciun, completate de hidratarea și somnul de bună calitate.

– Să petrec timp în familie (timp mai mult cu soțul, în care să ne detașăm de factori perturbatori și să ne conectăm tot mai mult unul cu celălalt).

Desigur, de-a lungul acestei luni am creat un echilibru în restul valorilor mele cele mai înalte: bani, respect de sine, dezvoltare profesională, influență, autocunoaștere, înțelepciune, liniște sufletească și frumusețe. Astfel, am conștientizat că, dintre toate valorile mele cele mai înalte, am neglijat destul de mult Respectul De Sine (deși unele persoane, prin propriile percepții și convingeri despre respectul de sine ar putea spune că m-am respectat peste măsură).

Respectul De Sine este o valoare pe care am notat-o cu 4 din 10

În contextul în care, restul valorilor au note cuprinse între 7 – 10. Ce îmi spune acest lucru despre mine? Că lucrând la Respectul De Sine am posibilitatea să cresc nivelul tuturor valorilor mele cele mai înalte. Respectul De Sine, dacă este scăzut, te determină să te devalorizezi, uneori să te victimizezi, să îți pui măști care nu îți permit să fii tu însuți, să acționezi în funcție de ego și nu de sinele tău suprem.

Concluzia este că, în decembrie 2022, pe lângă alinierea la Sănătate și Familie, aleg să mă aliniez la valoarea de Respect De Sine. Asta înseamnă că, aleg să îmi dau voie să trăiesc răni de respingere, umilire, abandon, trădare și nedreptate, fără să mă mai ascund în spatele măștilor. Aleg să observ ego-ul când se manifestă, să îl atenționez și să nu îi permit să mă controleze. Aleg să fiu recunoscătoare pentru binele din orice situație și să mă concentrez pe soluții, nu pe probleme.

Sunt responsabilă pentru fericirea mea

Înainte ca ceilalți să mă respingă, să mă umilească, să mă trădeze, să mă abandoneze sau să îmi facă o nedreptate, eu mi-am făcut asta de nenumărate ori. Alinierea la valorile mele cele mai înalte înseamnă să mă accept cu bune și cu rele, să înțeleg că tot ceea ce mi-au făcut ceilalți, bun sau rău, cu voie sau fără voie, la rândul meu am făcut de nenumărate ori, atât altor persoane, cât și mie însămi.

Nu aștepta atenție de la ceilalți, cadouri de la ceilalți, înțelegere de la ceilalți, iubire de la ceilalți, mângâiere de la ceilalți. Ești cel mai potrivit om în acest moment să îți oferi tot ce ai nevoie. Dacă tu nu îți oferi ție însuți tot ce ai nevoie, cum poți avea pretenția ca ceilalți să o facă în raport cu tine.

Vrei acceptare, atunci nu te mai respinge, ca ulterior să dai vina pe ceilalți, alegând să joci rolul de victimă în propria viață. Da, victimizarea are avantajele ei, te ajută să ai parte de multe beneficii, însă imaginează-ți câte beneficii poți avea când arunci masca victimizării și te accepți pe sine (prin urmare îi accepți pe toți ceilalți, pentru că oamenii care intră și ies din viața ta sunt doar oglinda ta).

Pericolul din spatele băuturilor răcoritoare

Mama & Copilul
2 minute
31 august 2022

Tu îți știi greutatea ideală reală?

Nutriție & Stil de Viață
5 minute
30 noiembrie 2022