Aleg să nu mai fiu cobai! Arunc produse de peste 4000 lei

Frumusețe & Modă
16 minute
30 ianuarie 2023
Mădălina Gănescu

În ultimul an de zile am achiziționat produse și proceduri cosmetice în valoare de peste 10.000 lei. Ieri, am conștientizat că cea mai mare parte dintre acestea (peste 80%) au contribuit la afectarea stării mele de sănătate, deși am urmat un stil de viață, credeam eu, foarte sănătos.

În iulie 2022 m-am trezit cu ceva ce pe moment mi s-a părut a fi o reacție alergică pe gât și maxilar, iar ulterior mi s-a confirmat a fi o acnee adultă. Cei care m-au urmărit în acea perioadă și ulterior pe social media au văzut încă de atunci imaginile și știu cât de violentă a fost simptomatologia. Bineînțeles că, prima dată m-am gândit că ar putea fi de la alimentație. Totuși, sunt peste 2 ani de zile de când sunt foarte atentă la ce și cum mănânc, iar motivul nu mi se părea tocmai fezabil.

Am renunțat la toate produsele cosmetice și de îngrijire pe care le aveam la acea vreme și am apelat la ajutorul unui specialist. Am mers la recomandarea unei persoane de încredere și am urmat o serie de ședințe de curățare și reglare a pielii. Procedurile au costat undeva la 2400 lei pe durata mai multor luni de zile. Am început să am rezultate chiar după prima sesiune, însă nu așa cum mi-aș fi dorit.

Am solicitat cosmeticianei să-mi dea lista produselor pe care mi le aplică pe ten pentru a mă documenta aprofundat despre ele, dar a refuzat. Din acel moment mi-am ridicat un semn de întrebare și deja după a 3-a sesiune am oprit vizitele în salon. Pentru acasă, cosmeticiana mi-a recomandat o rutină de îngrijire a tenului, iar toate produsele le-am achiziționat din farmaciile online sau de pe site-urile de profil.

Din rutina de îngrijire amintesc produse precum Acid Salicilic de la Revox, Acid Glycolic de la Revox, pasta de îngrijire locală a pielii SOS Hyseac de la Uriage, crema hidratantă cu apă termală SPF 20 Eau Thermale de la Uriage, corectorul pentru ten acneic Effclar DUO+ de la La Roche Posay și crema Anthelios UV-Mune 400 SPF50+ tot de la brandul La Roche-Posay. Am investit numai în aceste produse peste 1500 lei în ultimul an de zile, bună bazată că folosesc ce trebuie.

Neglijența și lipsa de asumare m-au adus în situația în care, zi de zi să-mi afectez tot mai mult pielea de pe față și gât și nici măcar să nu-mi dau seama. Nu înțelegeam cum se făcea că pe corp nu aveam nimic, iar de la clavicule în sus se dezlănțuia haosul. Culmea, pe corp foloseam doar ulei de cocos cu picături de uleiuri esențiale, nimic mai mult.

După câteva luni de zile în care produsele au avut un efect favorabil și peste 80% din piele părea să se refacă, a venit perioada sărbătorilor de iarnă. Înainte cu 2 zile de Crăciun 2022, pielea mi-a înflorit din nou, de data aceasta peste noapte, fără nicio altă explicație, înafară de cea legată de ce am mâncat și ce produse de îngrijire am folosit. În ceea ce privește mâncarea, luna decembrie o dedic întotdeauna echilibrului, așa încât nu se pune problema să fi consumat ceva alimentar care să dăuneze. Iar dacă era să fie de la alimentație, în câteva zile trebuia să se vindece pielea, însă abia după 15 ianuarie a început să își revină.

Privind retrospectiv, constat că pielea a înflorit și acneea s-a declanșat într-o perioadă în care am folosit ceva mai intens produsele de îngrijire și de beauty. Decembrie este o lună a petrecerilor și evenimentelor, așa că am fost machiată cam o dată la 2 zile, iar curățarea și îngrijirea o făceam ceva mai intens decât în mod normal. Astfel, am ajuns să mă expun, se pare, la o cantitate mult mai mare de substanțe cu risc pentru sănătate decât reușise să tolereze organismul în mod normal. Cu alte cuvinte, pielea nu reușea să elimine nivelul de toxine la care o expuneam zilnic.

La început de ianuarie 2013, am achiziționat un kit de produse pe bază de trandafir de la Hello Body. Le-am analizat, am văzut că nu au nimic altceva decât extracte din diferite uleiuri esențiale și am zis că până acum le-am încercat pe toate, nu am ce să mai pierd. Surpriza face că, aceste produse chiar s-au dovedit a fi foarte bune. Pielea s-a calmat, inflamațiile s-au retras, acneea a dispărut în proporție de 95%. Totuși, o problemă a continuat să se manifeste. Am avut mâncărimi îngrozitoare la nivelul ochilor, până într-acolo încât să-mi vină să îi rup din locul lor.

De la ce erau mâncărimile, vă povestesc imediat. O să înțelegeți totul, cât se poate de bine. În kit-ul Hello Body am primit gratuit o cremă de ochi și un scrub de buze. Scrubul nu prezintă nicio problemă, în schimb, crema, la fel ca toate celelalte produse pe care le utilizam anterior, are în compoziție ingrediente cu risc. Abia după ce am făcut un research mai amănunțit am conștientizat că cea mai mare parte dintre produsele de pe piață au în compoziție ingrediente cu potențial cancerigen, cu risc pentru favorizarea acneei (deși sunt produse împotriva acneei), cu multe substanțe cu potențial alergen, cu multe substanțe care perturbă organismul hormonal și endocrin.

Abia după 2 săptămâni de utilizare am constatat că trebuie să renunț definitiv la crema de ochi Cara Look de la Hello Body. Sunt mulțumită, însă, că toate celelalte produse de la Hello Body (kit-ul complet Rose) nu prezintă nicio substanță de risc pentru pielea și corpul meu fizic, așa că voi continua să le folosesc în rutina de curățare și îngrijire zilnică.

Cât despre toate celelalte produse pe care le-am folosit până acum, vor ajunge la gunoi

Voi împărtăși aici, pentru toți și toate cele care sunteți interesați, despre câteva dintre produsele despre care este vorba. Pe listă sunt atât produsele recomandate de cosmeticiană pentru tratamentul împotriva acneei adulte, cât și toate celelalte produse de îngrijire cu risc pentru sănătatea mea și a familiei mele. Veți regăsi mai jos produse de la branduri precum: La Roche Posay, Uriage, Estee Lauder, L’Oreal Paris, Clinique, Victoria’s Secret, Apa, Sephora, Seboradin, Revox și altele. În total, vor ajunge la gunoi produse în valoare de peste 4000 lei. Motivele pentru care am ales să fac asta vor fi detaliate în rândurile ce urmează.

Precizez faptul că, nu îndemn pe nimeni să îmi urmeze exemplul. Tot ceea ce recomand este să analizați cu foarte mare atenție ingredientele din care sunt create produsele pe care le folosiți pentru curățare, îngrijire și beauty și să luați cea mai bună decizie pentru sănătatea voastră și a familie voastre. Știu cât de frustrant este să constați că ai plătit mii de lei pe produse care ar trebui să te vindece. Știu cât de greu este să arunci cu adevărat produsele la gunoi și să constați că, de fapt, arunci câteva mii de lei în același timp.

Însă, ce pot spune concret este că, mai bine arunc acum 4000 lei, decât să nu mai pot să-mi recapăt sănătatea nici cu sute de mii de euro.

Spre deosebire de sistemul gastrointestinal, care are un proces clar de eliminare a toxinelor și factorilor de risc din alimentație, prin scaun și urină, din păcate tot ceea ce se absoarbe prin piele ajunge direct în sistemul circulator.

Pielea nu are niciun sistem prin care să direcționeze metalele grele și alte substanțe de risc pentru sănătate spre a fi eliminate din corp. Astfel, acestea ajung prin sistemul circulator la toate organele și glandele din corpul fizic, inclusiv în toate țesuturile noastre, crescând nivelul de toxicitate. Cum vă mai spuneam cu alte ocazii, corpul uman produce în medie 2000 de celule canceroase pe zi. În cazuri ideale, aceste celule sunt eliminate prin transpirație, respirație, scaun și urină din corp. Totuși, nu sunt luate în considerare acele celule canceroase care nu pot să treacă prin tractul digestiv.

Prin urmare, la o simplă analiză putem constata că, parte dintre toxinele din produsele de îngrijire și cosmetice intră în sistemul sangvin, ajung la glandele endocrine și perturbă echilibrul hormonal. În produsele acestea există substanțe cu impact negativ major asupra glandelor producătoare de hormoni precum hipotalamus, pituitară, tiroidă, suprarenale. Exemplu de substanțe din produsele de îngrijire și cosmetice pe care personal am ales să le arunc, primiți în rândurile ce urmează. Dacă vreți să analizați singuri ce pericole conțin produsele pe care folosiți, descărcați aplicația Clean Beauty și minunați-vă.

Desigur, cu informațiile pe care le găsiți în glosarul din Clean Beauty, recomand să mergeți mai departe, pe internet, să căutați informații despre substanțele pe care producătorii le promovează ca ”benefice” pentru pielea umană. Veți rămâne surprinși de cum descrierile produselor se bat cap în cap cu studiile despre utilizarea substanțelor cu risc ridicat din produse, unele substanțe fiind chiar interzise. Personal, am avut o trezire despre care nu am cuvinte. Dau mai departe informațiile, însă conștizarea, acceptarea și acționarea în consecință pentru a avea un corp fizic sănătos, ține de fiecare dintre voi.

Câteva dintre produsele pe care le-am aruncat și riscurile pe care le-am găsit în ele

Din păcate, mare parte dintre produse le găsim în farmacii și ne sunt recomandate de personalul calificat. Mai mult decât atât, nimeni nu vorbește despre substanțele cu risc ridicat pentru sănătate, cu potențial cancerigen, mari perturbatori hormonali și endocrini, de altfel sursa multor boli pe care oamenii ajung să le dezvolte, uneori inexplicabil.

Am fost ieri în Farmacia Tei, cea mai mare farmacie umană din București și am scanat câteva zeci de produse de îngrijire și cosmetice. Cu greu am găsit un brand românesc de la care să achiziționăm un gel de duș și un ulei de corp. În toate celelalte erau prezente substanțe cu același risc pentru sănătate ca în peste 80% dintre produsele pe care le aveam acasă și urmează să le arunc la gunoi. Printre cele pe care le foloseam acasă și le arunc (le vedeți și în imagine) se numără:

Șampon antimătreață Seboradin – Conține substanțe cu potențial alergenic, iritante, deshidratante, reactive, toxice, poluante și cancerigene. Exemplu de substanțe din aceste produse, a căror cantitate nu o cunoaștem: sulfat de lauret de sodiu, cocamide DEA și EDTA disodic. Dacă folosiți aplicația Clean Beauty, veți găsi o bibliografie din care puteți citi mai multe despre astfel de substanțe care ajung în sânge și la toate organele, glandele și țesuturile interne.

Loțiune de corp Victoria’s Secret cu castravete, spray de corp și scrub – Conține substanțe poluante, cu potențial iritant, perturbatori endocrini, mai multe substanțe alegenice, substanțe parțial interzise de lege. Le puteți căuta după denumiri precum: cyclopentasiloxane, paraffinum liquidum, petrolatum, methylparaben, diazolidinyl urea, propylparaben, butylparaben, benzyl salicylate, linalool, alpha-isomethyl ionone.

Șampon Forcapil – Conține substanțe cu potențial iritant, cu risc reactiv și toxic, substanțe comedogene (care favorizează acneea) și diferite substanțe alergene. Ingredientele care mi-au atras atenția în special la acest produs sunt: Sodium laureth sulfate și polyethylene glycol, cel din urmă fiind un favorizant al acneei, de care am tot fugit în ultimul an de zile.

La Roche Posay cremă SPF pentru corp – Ce se întâmplă în cremele de la La Roche Posay e ceva incredibil. Unele dintre produsele de la acest brand, deși sunt promovare drept anti-acneice, ingredientele acestora sunt tocmai favorizante pentru apariția acneei. Exemplu, Cicaplast și Effclar, 2 produse pe care am ajuns să le folosesc o bună perioadă de timp, iar când nu le mai aplicam, îmi înflorea toată pilea de pe gât și față.

Câteva substanțe cu risc pentru sănătate din produsele La Roche Posay: homosalate și drometrizole care s punt potențial poluante și perturbatoare endocrine, isohexadecane care este iritant și blocant, disodium EDTA care este cu potențial alergenic, poluant și iritant, methyl mathacrylate care este iritant, alergenic și cu grad de toxicitate ridicat.

Cremă Uriage Thermale SPF 20 – Este crema pe care am folosit-o cel mai mult și de care am fost cea mai puțin plăcut surprinsă. Aceasta conține 7 substanțe cu potențial de risc: ethylhexyl methoxycinnamate care este poluant și perturbator endocrin, ethylhexyl salicylate care este perturbator endocrin, poluant și alergenic, butyl methoxydibenzoylmethane care este poluant și alergenic, phenoxyethanol care este toxic, alergenic și iritant, chlorphensin (eu mai sunt și alergică la clor și am menționat asta cosmeticianei, se pare că nu i-a păsat prea mult) este iritant și alergenic, tetrasodiul EDTA care oprește și blochează calciul și magneziul (aviz celor care prezintă carență de calciu și magneziu) și butylhydroxytoluene (BHT) care este cancerigen, perturbator endocrin, alergenic și toxic. Substanța din urmă funcționează ca un hormon și poate avea efecte extrem de dăunătoare în interiorul organismului.

Peeling enzimatic Clinique care a costat peste 200 lei și nu a dat niciun rezultat, ba chiar îmi ieșeau după el tot mai multe iritații – Conține substanțe precum: acid salicylic cu efect cancerigen, care poate produce mutații, o substanță parțial interzisă, perturbatoare endocrin. Acest produs mai conține disocium EDTA, benzalkonium chloride (iar clor, când eu sunt alegică la el – e tot un produs recomandat de specialiști în domeniu) și phenoxyethanol care este o substanță iritantă, alergenică și toxică.

Mai am câteva zeci de produse despre care vă pot spune de ce le arunc, însă cred că ați prins ideea cea mai importantă. Preț de aproximativ un an de zile, la recomandarea specialiștilor, am folosit produse de îngrijire și beauty care conțin numeroase substanțe alergenice, iritante, poluante, toxice, cancerigene, care perturbă endocrin și produc chiar mutații cancerigene.

Este cineva vinovat că am ales voit să aplic zilnic sau de mai multe ori pe zi parte din aceste produse?

Categoric, nu. Sunt unica responsabilă și era datoria mea să iau etichetele, să le documentez și să decid informat și asumat. Însă, nu este timpul pierdut. Pot de acum înainte să recapăt echilibrul hormonal și endocrin, să nu mai am mătreață și piele uscată, să nu îmi mai înflorească pielea cu acnee adultă, să detoxifiez mai ușor corpul fizic de la exterior la interior și de la interior la exterior.

Faptul că, parte dintre specialiștii la care apelăm nu sunt suficient de pregătiți sau aleg să ignore informații extrem de importante pentru sănătatea noastră poate să ne creeze frustrare sau poate să ne motiveze să ne informăm cât mai aprofundat pe cont propriu. Personal, aleg a 2-a opțiune. La fel ca atunci când am ales să mă vindec de Tiroida Hashimoto, de sindromul colonului iritabil, gastrită și hernie hiatală sau virusul Epstein-Barr pe cale naturală, prin informare asiduă, aleg și în cazul produselor de îngrijire și cosmeticelor să fac la fel de acum înainte.

Știu, din acest moment, că mai există și pomi lăudați în lume care nu dau cel mai bun rod, chiar dacă la ei se duc mulți cu sacul. De asemenea, învăț că, deși unii prieteni ne vor binele și ne îndrumă în anumite direcții, nu înseamnă că sunt suficient de informați încât să nu ne facă un rău major. Cele mai bune decizii pe care le putem lua sunt cele informate, documentate aprofundat și analizate ore în șir, poate chiar zile.

Nu vă grăbiți să cumpărați produse doar pentru că sunt recomandate de influenceri sau prieteni. Nu vă grăbiți să dați banii pe produse doar pentru că au un marketing bun sau un preț ridicat. Multe dintre ele vă pot pune sănătatea în pericol pe termen lung.

Unii vor spune: ”sunt acceptate anumite cantități din respectivele substanțe toxice, iritante, alergenice, cancerigene, perturbatoare endocrin, poluante în cantități mici”

Într-adevăr, așa este. Instituțiile abilitate din lumea în care trăim aprobă utilizarea ingredientelor cu potențial de risc pentru sănătate ”în cantități recomandate”. Însă, prea puține produse au stipulate gramajele pentru fiecare substanță în parte. Rareori sunt testate reacțiile adverse ale acestor produse sau sunt luate în considerare de cineva. Când un produs nu este compatibil cu utilizatorul, produsul ajunge la gunoi, iar clientul păgubit, ba chiar va continua să consume produse în speranța că îl va găsi pe cel mai bun. Din unul în altul, dând de aceleași subtanțe de risc, nu va face decât să își întrețină simptomatologia și să caute continuu produsul minune.

Mai mult decât atât, dacă luăm în calcul că o persoană folosește în medie 10 – 15 produse de îngrijire și beauty pe zi, prin cumularea cantității substanțelor de risc, constantăm că, în timp, depășim cu mult dozele recomandate inclusiv de instituțiile abilitate.

Puteți alege să fiți în continuare cobai sau să vă treziți! Eu aleg să îmi protejez corpul fizic, să mă apăr de produsele care mă îmbolnăveau încet, dar sigur și să arunc la gunoi creme și tratamente cosmetice, produse de beauty și parfumuri în valoare de peste 4000 lei. Mai multe despre asta vorbesc pe pagina mea de TikTok @madalinaganescu pentru cei care vor să se documenteze în continuare.

Trei idei de mic-dejun cu AVOCADO 🥑

YouTube
0 minute
3 martie 2021